Zelf meubels schilderen

Zelf meubels schilderen: zo doe je dat!


Je kunt meubels natuurlijk met een mooie kleur uit de winkel halen, dat is de gemakkelijkste keuze. Maar stiekem vinden wij het véél leuker om zelf meubels te schilderen. Dit is ook ideaal voor als je reeds een meubel in huis hebt, maar er eens een andere kleur aan wilt geven. Op die manier creëer je meteen een andere sfeer in je woonkamer! Zelf meubels schilderen, hoe pak je dat aan? Wij helpen je graag een handje met deze tips!

1) Zelf meubels schilderen: denk na over de kleur

Wat erg belangrijk is bij zelf meubels schilderen? Dat je op voorhand goed nadenkt over de kleur die je het meubel gaat geven. Dit klinkt misschien logisch, maar we willen je er toch nog eens op wijzen. Het komt namelijk genoeg voor dat mensen hun tijd erin stoppen en de kleur uiteindelijk toch niet zo mooi staat in huis. Zonde van je tijd én van de verf! 

Om dit te voorkomen, doe je er goed aan om een kleurmonster mee naar huis te nemen. Als je deze naast de andere meubels en spullen in de kamer houdt, dan zie je meteen of de kleur goed past of niet. Denk ook goed na over de tint van de kleur: ga je voor lichtblauw of donkerblauw? Als je nog twijfelt over de kleur, dan kan je misschien inspiratie halen uit deze verftrends

2. Kies de juiste verf locatie in huis

Heb je de perfecte kleur gevonden? Goed zo! Dan is het nu tijd om de juiste plek in huis te kiezen voor het verven van je meubel. Zelf meubels schilderen kan immers best wat troep veroorzaken. Zorg daarom voor een goede ondergrond die vies mag worden. Zo komen er geen verfsporen op je houten vloer of laminaat. Daarnaast is het verstandig om een ruimte te kiezen waar de verfgeur geen kwaad kan. Verf bij voorkeur buiten of in de schuur, zo blijft verflucht niet in huis hangen. 

3. Bereid je meubels voor

Voor je begint met schilderen, moet je je meubels voorbereiden. Controleer hout op beschadigingen en vul gaten op met een houtvuller voordat je gaat schuren. Hou er rekening mee dat wanneer je met transparante beits werkt, je altijd opgevulde plekken door de beits heen zal blijven zien. Is de vorige verflaag al wat verweerd, maar zit de verf nog goed vast? Dan moet het hout grondig geschuurd worden. Hierbij is het belangrijk dat je met de nerf mee schuurt, zowel op grote oppervlakken als hoeken en randen. Na het schuren moet het meubel ontvet en schoongemaakt worden. Het te schilderen meubel moet schoon, vrij van stof, glad én droog zijn.

4. Breng grondverf aan

Zijn de bestaande lagen van het meubel in goede staat? Dan hoef je geen primer of grondlaag aan te brengen. Bij onbehandeld hout moet je altijd een primer of grondverf gebruiken. Een grondlaag is belangrijk: die maakt het hout minder absorberend, verbetert de hechting tussen de verf en het hout en zorgt er ook voor dat de eindlaag langer meegaat. Als de vorige lagen van het meubel niet in goede staat zijn, dan moet de afgebladderde verf verwijderd worden tot op het kale hout. Vervolgens schuur je het oppervlak en breng je net als bij onbehandeld hout een primer of grondlaag aan. Ga je met transparante lak de meubels schilderen? Dan gebruik je best een transparante primer.

5. Meubels zelf schilderen: breng twee lagen verf aan

Zodra de primer of grondlaag is opgedroogd, ben je klaar om het meubel écht te gaan schilderen. Voor het beste resultaat breng je twee lagen aan. Zo is het hout beter beschermd en gaat het verfwerk langer mee. Meng de verf goed voor je aan de slag gaat. Schilder grote oppervlakken eerst met een roller met de nerf van het hout mee. Daarna verf je de vlakken nog eens met een borstel. Let hierbij goed op de plekken waar de roller niet goed bij kan komen, zoals hoeken en gleuven. 

6. Laat de verf goed drogen

Zo, je meubel is geschilderd! Nu is het belangrijk om de verf goed te laten drogen. De exacte droogtijd kan je op het blik terugvinden. Laat bij voorkeur het raam open zodat de lucht in de kamer kan circuleren tot alle verf droog is. Heb je met afplaktape gewerkt? Deze kan je best verwijderen als de verf nog nat is.

7. Nog een paar praktische tips

Ga je zelf meubels schilderen? Kies voor een borstel en roller van goede kwaliteit. Als je een borstel voor de eerste keer gebruikt, haal hem dan een paar keer over een stukje schuurpapier. Zo blijven de haren op het schuurpapier zitten en komen ze niet in je verf terecht. Voorzie ook altijd een inlegbakje in je verfbak voor je hem vult. Zodra je klaar bent met schilderen, giet je de overgebleven verf terug in de pot. De rest laat je dan drogen in het inlegbakje. Daarna kan je het weggooien. Op die manier blijft je verfbak schoon!

Zo, we hopen dat deze tips je kunnen helpen bij het schilderen van je meubels. Wil je graag je buitenkozijnen aanpakken? Hier vind je een stappenplan voor het schilderen van je buitenkozijnen. Wij wensen je in ieder geval veel succes! 

You may also like

Comments are closed here.