radiator bekleding

Stijlvolle ideeën voor radiatorbekleding 


Als je in een ouder huis of appartement woont, weet je waarschijnlijk dat radiatoren niet bepaald een esthetische aantrekkingskracht hebben. Maar heb je je ooit afgevraagd wat je precies kunt doen om deze praktische items net dat tikkeltje mooier te maken? Of je nu een grootschalig doe-het-zelf project ervan maakt of gewoon een kleine, snelle oplossing wilt, deze ideeën voor radiator afdekkingen zullen je zeker inspireren.

Ook voor vragen en twijfels over de veiligste manier om een ​​radiatorhoes te maken, te plaatsen en te onderhouden, ben je hier aan het juiste adres. Zo is metaal voor stoom radiatoren niet de beste optie. Dit is omdat de stoom radiatoren heter zijn dan de andere typen radiatoren. Radiatorafdekkingen werken als een barrière, dus ze worden niet zo heet als de kale radiatoren, maar onder extreme omstandigheden kan de metalen vorm verslechteren en zijn esthetische eigenschappen verliezen.

Radiator afdekking van MDF

Het brengt ook het risico van verbranding met zich mee als het wordt aangeraakt, vooral als de metalen plaat dun is. Wij geven dan ook de voorkeur aan houten radiator afdekkingen, omdat ze een uitstekende isolator zijn en minder heet aanvoelen, wat een goede veiligheidsvoorziening is als je kleine kinderen hebt… of huisdieren. Als je een klein budget hebt, raden we MDF aan als materiaal, dat vaak gladder is dan massief hardhout en ook kan worden geverfd. Het maakt niet uit of je kiest voor MDF, hout, fineer multiplex of ander materiaal, de eerste stap is het meten van het gebied rond de radiator. Om een ​​vrije luchtcirculatie en voldoende ruimte voor de afdekking te garanderen, adviseren we om 4 tot 5 cm toe te voegen aan de afmetingen van je radiator.

Hoe ontwerp je een radiator afdekking?

Stilistisch gezien lopen de ideeën voor radiator afdekkingen uiteen. Als je er een op maat maakt, is de roosteropening op het voorpaneel iets waar je je eigen smaak kunt laten spreken. Je kunt aluminium, rotan, riet of wat voor rooster dan ook toevoegen die past bij de ruimte waar hij in komt te staan. Decoratieve metalen roosters met laser gesneden ontwerpen zijn er bijvoorbeeld in verschillende stijlen en zorgen voor een extra vleugje verfijning. 

Het beste van alles is dat hoogwaardige materialen een fantastische warmteafgifte mogelijk maken en je behoeden voor directe brandwonden en verwondingen. Ga je verbouwen dan kan dit de perfecte tijd zijn om mooie ombouwen voor je radiatoren te gaan maken. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het maken van radiatorbekleding:

  • Gebruik niet-giftige lijm: De eenvoudigste manier om de ​​bekleding aan het voorpaneel te bevestigen is door een niet-giftige, professionele lijm te gebruiken die hecht aan meerdere oppervlakken. Om de metalen afscherming in het voorpaneel te plaatsen en het middelste deel op zijn plaats te houden kun je het beste met een nietpistool werken. Het gebruik van kunstmatige producten hier kan brandwonden veroorzaken en een veiligheidsrisico opleveren. 
  • Voeg een plank toe: om je ombouw af te ronden, kun je overwegen om er een plank bovenop te maken. Nogmaals, hout is een uitstekende keuze om de bovenkant ervan te bedekken en kan een mooie uitstraling creëren. 
  • Werk het af met verf: Als laatste kun je de radiatorbekleding voorzien van een verflaag in een kleur naar keuze. Houdt bij het kopen van de verf rekening dat deze op een oppervlak komt die warm gaat worden. Je will namelijk niet dat je de verf ruikt elke keer als de verwarming aan staat.

You may also like

Comments are closed here.