hoouten vloer of laminaat

Wooninspiratie: kies je voor een houten vloer of voor laminaat? Alles aandachtspunten op een rij!


Veel woningeigenaren zien niet het verschil tussen een echte houten vloer en laminaatvloeren. Op het oog zijn er niet altijd duidelijke verschillen te zien. Maar een echte houten vloer of laminaat zijn absoluut niet hetzelfde. Op welke punten verschillen beide vloersoorten van elkaar? En hoe kies je nu op een doordachte manier de juiste vloersoort, zoals click vinyl, parket of laminaat? Maak gebruik van onze handige tips om voor jezelf het juiste vloertype te kopen. Of het nu click vinyl, laminaat, parket of een echte houtvloer betreft: denk goed na over de keuze die je maakt, zodat je achteraf niet voor teleurstellingen komt te staan.

1. Kies je voor duurzaamheid of voor een voordelige vloer?

Een groot voordeel van echte houten vloeren, zoals parket vloeren, is het gegeven dat houten vloeren een leven lang mee kunnen gaan. Ze zijn erg sterk en bestand tegen de tand des tijds. Maar hiervoor betaal je als koper wel een hogere prijs dan voor laminaat. Echte houten vloeren zijn een stuk duurder. Laminaat zoals een mooie click vinyl vloer – is voordeliger en oogt authentiek, maar heeft wel een minder lange levensduur.

houten vloer duurzaam

2. Houten vloeren hebben een luxueuze uitstraling

Een voordeel van een echte houten vloer vergeleken met een laminaatvloer is het feit dat een echte houten vloer er net wat luxueuzer en chiquer uitziet dan een laminaatvloer. De echte kenners zien het verschil. Bij houten vloeren is er gebruikgemaakt van echt en solide hout, terwijl laminaat en parketvloeren bestaan uit samengeperste houtresten. Is de prijs van de vloer voor jou geen issue, dan kun je dus het beste gaan voor echte houten vloeren.

3. Houten vloeren als investering

Prettig aan laminaat is de voordelige prijs en het gebruiksgemak: laminaat- en parketvloeren zijn beschikbaar in click vinyl en snel en gemakkelijk te leggen. Daarentegen is echt hout als vloer gebruiken aantrekkelijk, omdat je woning hiervan direct meer waard wordt. Een houten vloer kopen is dan ook een slimme investering in de waarde van je woning.

4. Hoe de vloer te onderhouden

Houten vloeren en laminaat kunnen beide goed schoongehouden worden door ze geregeld te stofzuigen en ze zo nu en dan af te nemen met een licht vochtige dweil, al dan niet met een speciaal reinigingsmiddel voor vloeren. Zitten er op de houten vloer krassen, dan kun je de vloer lokaal licht opschuren met wat schuurpapier. De krassen kun je zo onzichtbaar wegwerken.

5. Verschil in akoestiek

Vloeren die van echt hout zijn gemaakt, hebben een goede geluiddempende werking. Kies je voor laminaat, dan is de akoestiek vaak wat minder prettig: laminaatvloeren kunnen hol gaan klinken en krakende geluiden maken. Mocht je voor laminaat gaan, kies dan voor een geluidwerende onderlaag. Op deze manier kunnen de omgevingsgeluiden en kraakgeluiden die door de vloer worden veroorzaakt gedempt worden.

laminaat en houten vloer

6. De beste plekken in huis voor laminaat en houten vloeren

Ruimtes waar relatief niet zoveel gelopen wordt, kun je gebruiken voor een houten vloer. Zo voorkom je slijtage. In ruimtes waar wel veel rondgelopen wordt, zoals de hal en woonkamer, kan de keuze voor laminaat slim zijn. Deze vloeren slijten minder snel dan een houten vloer. Ook krasvorming is minder waarschijnlijk als je een laminaatvloer gebruikt. Mocht een laminaatvloer beschadigen, dan is wel een nadeel dat je de vloer niet plaatselijk kunt herstellen. Je hebt dan een nieuw plankje nodig.

You may also like

Comments are closed here.