kozijnen verven

Een stappenplan voor het schilderen van je buitenkozijnen


Het schilderen van de buitenkozijnen is een klus die je gewoon zelf kunt oppakken. Toch zien veel mensen tegen deze verfklus op, omdat ze niet weten hoe ze het verven slim moeten aanpakken. Want wat heb je allemaal wel niet nodig voor dit soort projecten, zoals rolsteigers, vouwladders, verfbenodigdheden en accessoires? Welke spullen je nodig hebt en hoe je het schilderen efficiënt aanpakt, lees je in ons handige stappenplan!

Welke materialen heb je zoal nodig?

Voordat je begint met het schilderen van de kozijnen buiten, moet je zorgen dat je alle benodigdheden hebt. Personen die de buitenkozijnen gaan verven, moeten sowieso zorgen voor de huur van vouwladders of rolsteigers op maat, zodat de bovenste verdiepingen goed in de verf gezet kunnen worden. Naast een of meer geschikte vouwladders of rolsteigers heb je goede grondverf, lak, kwaliteitskwasten en verfrollers nodig. Ammoniak, een verfkrabber, borstel, een verfföhn, enkele stofdoeken, een goede houtrotvuller, een roerstok om de verf te mixen en een schuurmachine/schuurpapier behoren ook tot de standaarduitrusting van de doe-het-zelf-schilder. Ten slotte heb je afplaktape nodig en goede afdekplastic.

Begin met het grondig schoonmaken van het kozijn oppervlakte

Elke schilder begint met het grondig reinigen van het kozijn oppervlakte. Dit kun je doen met een goed reinigingsmiddel van de bouwmarkt, maar ook gewoon met ammoniak. Kies je voor ammoniak, dan dien je deze daarna met lauwwarm water goed weg te spoelen. Wanneer er losse stukken verfresten op het kozijn zitten, kun je deze met een verfkrabber en borstel weghalen. De verf die nog blijft zitten, kun je prima verwijderen door een verfföhn te gebruiken. Pas hierbij op dat je het raam niet beschadigt!

Rotte plekken en beschadigingen herstellen

Als het buitenkozijn mooie schoon is, kun je met een houtrotvuller lelijke plekken en rotte stukken opvullen. Gebruik eventueel een goede grondverf als basis. Laat de vulling goed drogen voordat je verder gaat!

Ontvetten en schuren

Vervolgens moet je, voordat je daadwerkelijk gaat schilderen, de buitenkozijnen nog grondig ontvetten en opnieuw reinigen. Maak de kozijnen goed droog of laat ze drogen. Daarna kan het opschuren van de kozijnen beginnen. Dit kun je doen met een schuurblok of schuurpapier, totdat het kozijnoppervlak glad is en geen grote oneffenheden meer vertoont. Voor de grotere vlakken kun je een elektrische schuurmachine gebruiken, dat gaat namelijk een stuk sneller. Maak het oppervlakte goed stofvrij met een stofdoek!

De kozijnranden afplakken

Zorg er hierna voor dat je de ruiten naast de kozijnen afplakt met tape, zodat de ruiten geen verfvlekken krijgen. Kies hierbij voor uv-bestendige plakband, die je meer dagen kunt laten zitten. Zo kun je de verfsessie afmaken zonder het tape te hoeven vervangen.

En je kunt losgaan!

Nu is het eindelijk het moment om de verf erbij te pakken en een laag grondverf aan te brengen. Zorg dat je de verf goed mengt en maak gebruik van een speciale kwast voor buitenschilderwerk. Ben je klaar met het grondverven, dan kun je een lakplamuur gebruiken om gaatjes en spleetjes weg te werken. Zorg ervoor dat je die betreffende plekken weer licht opschuurt en er een laagje grondverf op aanbrengt.

De laklaag aanbrengen

Ten slotte is het tijd om de lak op het kozijn te schilderen. Zorg dat de kwast niet te veel druipt. Gebruik voor de grotere stukken een lakroller. Nog een laatste tip: verf met de nerven mee. Mocht er nog een tweede laklaag wenselijk zijn, laat de eerste laag dan tussendoor 18 uur drogen en schuur die laag licht op, waarna de tweede laag geschilderd kan worden.

You may also like

Comments are closed here.