vloerkleed schoonmaken

Je vloerkleed schoonmaken: 6 handige tips


Je hebt wellicht veel moeite gedaan om het beste vloerkleed te vinden voor jouw interieur. Het is dan ook logisch dat je er zo lang mogelijk van wil genieten. Echter is het soms moeilijk om een vloerkleed lang schoon en fris te houden, zeker als je huisdieren hebt die veel haar verliezen. En een vlek op het vloerkleed gebeurt ook sneller dan je denkt. Hoe kan je een vloerkleed schoonmaken? Wij helpen je alvast een handje met deze zes handige tips!

1. Je vloerkleed stofzuigen

Maak je vloerkleed minstens één keer per week schoon met een stofzuiger, zo maak je ook meteen komaf met huisstofmijt. Af en toe heeft je vloerkleed een grondige schoonmaakbeurt nodig. Hoe je dat doet? Stofzuig het vloerkleed eerst zoals je gewoonlijk doet. Daarna draai je het vloerkleed om en stofzuig je de onderkant van het vloerkleed. Op die manier wordt het vuil ook aan de onderkant uit het vloerkleed gezogen. Daarnaast wordt het vuil er aan de andere kant uit geduwd. Til het vloerkleed maar eens op, je zal zien dat er allerlei viezigheid is los gekomen. Zuig alles op onder het vloerkleed voordat je het weer omdraait. Ben je niet zeker of het vloerkleed helemaal schoon is? Stofzuig dan opnieuw de bovenkant van het vloerkleed en herhaal bovenstaande stappen totdat er geen vuil meer uit het kleed komt. 

2. Je vloerkleed uitkloppen

Met stofzuigen kan je een heleboel vuil verwijderen, maar je doet er ook goed aan om je vloerkleed regelmatig uit te kloppen. Laat het vloerkleed eens flink buiten wapperen of schaf een ouderwetse mattenklopper aan. Als je dit regelmatig doet, krijg je er een schoon vloerkleed voor in de plaats. 

3. Vlekken verwijderen op vloerkleed

Een vlek op het vloerkleed komt er sneller dan je denkt. Het beste is om de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Je kan het eerst met een vochtige, schone doek proberen verwijderen. Wrijf niet te hard, je kan beter voorzichtig deppen om het vloerkleed niet te beschadigen. Lukt het niet? Dan kan je een speciale tapijtreiniger of tapijtshampoo gebruiken. Met dit soort producten krijg je vrijwel alle vloerkleden schoon, ze zijn er immers voor gemaakt. Naast tapijtreiniger zijn er nog twee manieren om vlekken op vloerkleden te verwijderen. We bespreken deze verder in de volgende puntjes.

4. Vloerkleed schoonmaken met azijn

Heb je geen tijd om naar de winkel te gaan om een tapijtreiniger te kopen? Of vind je het zonde om er geld aan uit te geven? Dan kan je ook prima zelf een tapijtreiniger maken. Het enige wat je nodig hebt is water en witte natuurazijn. Meng dit door elkaar en breng  het mengsel met een schone doek aan op de vlekken om ze te verwijderen. 

5. Vloerkleed schoonmaken met baking soda

Je kan ook je vloerkleed schoonmaken met baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd. Je verwacht het misschien niet, maar dit huismiddel is ideaal om je vloerkleed op te frissen. Het verwijdert vieze geurtjes en het maakt het makkelijker om vlekken te verwijderen. Strooi een beetje baking soda gelijkmatig over het vloerkleed en laat het minstens een uur intrekken voor een optimaal resultaat. Stofzuig het vloerkleed vervolgens grondig en ziezo, je vloerkleed is weer schoon en fris!

6. Geen schoenen op het vloerkleed

Buiten worden je schoenen erg vies, vooral aan de onderkant. Het is dan ook niet verstandig om met je schoenen over een mooi vloerkleed te lopen. Maak er daarom een goede gewoonte van om bij thuiskomst je schoenen in te ruilen voor een paar pantoffels of warme sokken. Zo hou je niet alleen je vloerkleed schoon, het is nog gezellig ook!

You may also like

Comments are closed here.