tips tegen huisstofmijt

6 tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer


Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar in jouw bed leven zo’n twee miljoen huisstofmijten. Dat is even schrikken hè? Het zijn minuscule, spinachtige beestjes die je niet met het blote oog kan zien, maar die er wél zijn. In de meeste gevallen merk je niets van deze kleine indringers, behalve als je last hebt van een huisstofmijtallergie. Gelukkig zijn er aantal dingen die je kan doen om huisstofmijt te beperken. Zeker als je een allergie hebt, is het de moeite waard om deze dingen te proberen. Wij geven je zes tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer!

1. Hou je slaapkamer spic en span

Als eerste is het belangrijk om je slaapkamer altijd goed schoon te houden. Huisstofmijt houdt namelijk van stof. Als er geen stof is, is er ook minder huisstofmijt. Gooi dus die vuile sokken in de wasmand, pak regelmatig de stofzuiger en maak je nachtkastjes schoon met een vochtige doek en allesreiniger. 

2. Ga voor een minimalistische slaapkamer

Heb je geen zin om uren bezig te zijn met je slaapkamer schoonmaken? Ga dan voor een minimalistische slaapkamer met zo weinig mogelijk spullen. Kamerplanten en plankjes vol decoratiespulletjes zien er heel gezellig uit, maar het zijn ook echte stoffenvangers. En dat moet je juist niet hebben als je huisstofmijt wil vermijden. Verwijder zoveel mogelijk textiel uit je slaapkamer. Geen stoffen gordijnen, geen vloerkleed en liever ook geen open kledingkast. Hang liever rolgordijnen op, loop over een gladde vloer en laat geen kleding rondslingeren. Hoe minder textiel in je slaapkamer, hoe minder kans op huisstofmijt. 

3. Verlucht je slaapkamer iedere dag

Ook bij een goede ventilatie in huis zal je minder last hebben van huisstofmijt. Deze kleine beestjes zijn gek op warme en vochtige plekken. Door je slaapkamer iedere dag minstens tien minuten te verluchten, zorg je ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. In de winter verjaag je de huisstofmijten trouwens ook door de kou binnen te laten. Maak er een goede gewoonte van om je bed open te leggen en de gordijnen te openen. Huisstofmijt houdt namelijk niet van licht. Dag lekker donker bedje, dag huisstofmijt! 

huisstofmijt-voorkomen

4. Was je lakens op 60 graden

Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmachine… Wie kent dit foute liedje niet? Wassen is dus de boodschap! Was je beddengoed iedere week op minimaal zestig graden. Door je beddengoed te wassen op een hoge temperatuur dood je alle huisstofmijt en dat is natuurlijk de bedoeling. Dekbed, kussens, slopen, hoeslakens, overtrekken, moltons, plaids… alles mag in de wasmachine. Vergeet ook zeker de knuffels van je kind niet want dit zijn ideale broeihaarden voor huisstofmijt. Als je de knuffels niet kan wassen op zestig graden, kan je de huisstofmijt gemakkelijk doden door de knuffels een nacht in een plastic zak in de diepvriezer te leggen. 

5. Laat je was niet binnen drogen

En hé, nu we het toch over de was hebben… Natte was binnen drogen kan je beter niet doen, en al helemaal niet in je slaapkamer. Door de was binnen te drogen, verhoog je namelijk de luchtvochtigheid in de kamer en daar wordt huisstofmijt heel enthousiast van. Hang je was dus liever buiten aan de waslijn of gebruik een droger als het te koud is. 

6. Geen huisdieren in bed

Je vindt het wellicht heerlijk om ‘s ochtends uitgebreid te knuffelen met je viervoeter in bed, maar hygiënisch is dit niet. Huisdieren laten veel haren en huidschilfers achter, en daar zijn huisstofmijten gek op. Daarom laat je beter geen huisdieren in bed en liefst ook niet in je slaapkamer. Dan maar lekker knuffelen in de woonkamer!

Geen huisdieren in bed

You may also like

Comments are closed here.