Japandi-trend in je interieur

Zo pas je de Japandi-trend toe in je interieur


Ken je de Japandi-trend al? In deze nieuwe woontrend komen elementen uit Japan en Scandinavië samen. Ook al liggen beide landen niet echt dichtbij elkaar, toch gaan ze heel goed samen. Japandi-interieurs zijn netjes en minimalistisch, maar tegelijkertijd heel warm en gezellig, met ruwe en natuurlijke materialen. Benieuwd? Zo haal je Japandi zelf in huis! 

Wat is Japandi?

De Japandi-stijl wordt ook wel ‘hybride’ genoemd, de trend combineert namelijk twee culturen, waarvan je in eerste instantie zou denken dat ze niet bij elkaar horen. Als je beter kijkt, zie je dat Japan en Scandinavië heel goed samengaan. Beide landen kiezen voor vakmanschap en gebruiken natuurlijke en ruwe producten en materialen in interieur. Ook de levensfilosofieën van beide landen liggen erg dicht bij elkaar: zen, rust, ontspanning en mindfulness zijn erg belangrijk. 

Zo streeft Japan de wabi sabi-filosofie na: hierin gaan moderniteit hand in hand met eeuwenoude tradities. Wabi roept op tot rustieke eenvoud en rust van natuurlijke producten of objecten. Sabi staat voor de ‘bloei van de tijd’, de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Dit vertaalt zich ook door in interieur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stuk hout dat mooier wordt met de jaren of een koperen plaat die gaat oxideren na verloop van tijd en prachtig turquoise kleurt. 

En dan is er nog het Deense hygge: balans, eenvoud, comfort, warmte, saamhorigheid en gezelligheid. In de hygge-woontrend zien we dat terug in het minimalisme en in de warme natuurlijke tinten, zoals beige, crème en bruin, maar ook in natuurlijke materialen, zoals massief hout, schapenvachten, riet, linnen en leer. Tel beide culturen en filosofieën bij elkaar op en je krijgt Japandi! 

Zachte en comfy teddy

De fijne zachte teddy trend is zeker geen straf om in huis te halen. Je ziet de stof al terug in jassen, maar inmiddels ook in sierkussens, tapijten, fauteuils en zelfs banken. Een trend die je gewoon wíl omarmen. Kies bijvoorbeeld voor een aaibare stoel om na een drukke werkdag in te ploffen. De organische vorm van deze stoel past precies bij de Japandi-trend. 

Shona fauteuil, whitewash bouclé

Gyotaku-kunst aan de muur 

Gewaagde prints in een zachte, houten lijst. Als je aan Japan denkt, is de kans groot dat je ook aan sushi denkt. Het land staat namelijk bekend om het gebruik van (rauwe) vis in de keuken. Geen wonder dus dat de Japanners ook graag vissen aan de muur hangen. Het is een eeuwenoud verschijnsel om kunst te maken van dingen die in de natuur te vinden zijn. Zo ook in Japan. In de negentiende eeuw waren Japanse vissersboten uitgerust met rijstpapier, inkt en borstelsom zo gyotaku te maken: afdrukken van vers gevangen vis. Inmiddels is deze kunstvorm weer helemaal terug van weggeweest: een vis aan de muur is helemaal hip. Kies voor een zachte achtergrond kleur en een natuurlijke lijst om het geheel rust te geven. Op deze collageprint zien we een rode leeuwvis en een Indiase Humphead uit het archief van het Natural History Museum. 

Vintage Fish set van 2, illustratie door het Natural History Museum, ingelijste print, A2, meerkleurig

Organische en natuurlijke verlichting

Verlichting geeft sfeer aan je interieur! Kies in een Japandi-interieur voor een afwisseling aan lijnen en vormen: van rond, bol, zigzaggend en golvend tot asymmetrisch, grafisch en glooiend. Zo wordt het serene karakter van de trend versterkt. In lampen kun je dit goed laten terugkomen. Ga bijvoorbeeld voor afwisseling: een bolle lamp naast een asymmetrische variant. Als materiaalkeuze gaan we natuurlijk weer voor zo natuurlijk mogelijk. Een lamp van natuurlijk bamboe zorgt voor een exotische sfeer. Deze lamp is elegant en robuust, met een knipoog naar Scandinavisch design. 

Weaver hanglamp, natuurlijk bamboe

Duurzame meubels van rotan

Ook de grote meubels in huis doen mee. De rotan-trend speelt al wel langer een rol in interieurland. Het is een trend van jaren geleden, die nu weer terugkomt, in een nieuw jasje! Rotan is van origine een harde soort liaan, afkomstig van de rotanpalm, die groeit in tropische regenwouden. Je ziet de trend terug in manden lampen, stoelen, fauteuil en kasten. Het natuurlijke materiaal is niet alleen prachtig, maar ook hartstikke duurzaam. Meubels van rotan hebben vaak een lange levensduur, wat ze heel milieuvriendelijk maakt. Dit dressoir staat prachtig in de woonkamer en is gemaakt van essenhout en geweven rotan. Het is ingetogen, maar tegelijkertijd heel gedurfd. Precies zoals de Japandi-trend. Ga ook hier weer voor gladde rondingen en zachte kleuren. 

Liana dressoir met geweven voorkant, essenhout en rotan

De vloerkleden zijn helemaal terug van weggeweest. Ze zijn niet alleen erg praktisch, maar voegen ook veel sfeer toe aan je interieur. Vloerkleden zorgen ervoor dat de ruimte één geheel wordt. Wist je dat je de woonkamer zelfs groter kunt laten lijken door het juiste vloerkleed te kiezen? Een groot vloerkleed, bijvoorbeeld een die minimaal twee meter lang is, zorgt ervoor dat het geheel ruimer oogt. Om je huis in Japandi-sferen te brengen, kies je natuurlijk ook hier weer voor verrassende en minimalistische vormen en warme materialen. Breng rust in huis met een monochroom kleurpalet met contrasterende vormen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een rechthoekig vloerkleed, maar er zijn zoveel meer opties. Heb je bijvoorbeeld ook weleens gedacht aan een lange loper, een vierkant vloerkleed of een ronde variant? 

Camden vloerkleed 140 x 200cm, medium, zwart and gebroken wit

You may also like

Comments are closed here.