Welke plinten bij welke vloer?


Als je een nieuwe vloer wilt laten leggen dan heb je een haast oneindige keuze in soorten vloeren. Populair zijn houten vloeren, maar ook tegelvloeren mogen zich ongekend populair noemen. Dan zijn er nog mensen die kiezen voor het klassiekere tapijt of juist voor een moderne gietvloer of een industriele betonvloer. Als we een fraai vloer hebben liggen, dan is het ook logisch dat we ons daar op focussen en van genieten, maar dikwijls worden randzaken wel eens over het hoofd gezien en is daar niet zoveel aandacht voor. Bijvoorbeeld voor plinten. Plinten maken de vloer juist helemaal af en welke soort je neemt is best wel belangrijk.

Soorten plinten

Er zijn verschillende soorten plinten in allerlei kwaliteiten. De kwaliteit van een plint wordt nogal eens uit het oog verloren, terwijl een plint net als een vloer best wel wat te verduren heeft. Bijvoorbeeld de stofzuiger die er regelmatig tegenaan schuurt of botst.

Plakplinten
Plakplinten zijn de goedkoopste soort en hebben en bestaat uit een latje met een plakrand aan de achterkant. Plaatsing is misschien gemakkelijk, maar als je behang hebt, dan zal de plakrand het behang beschadigen, wanneer je ooit de plakplinten wilt verwijderen.

Clipsysteem
Via een handig clipsysteem worden de plinten tegen de wand geschoven. Dit systeem is vooral handig voor als je gaat verhuizen en je wilt de vloer en de plinten meenemen. Je kunt alles dan heel gemakkelijk verwijderen. Ook is het gemakkelijk om kabels onder de plinten aan te brengen.

Overzetplinten
Heb je reeds een eenvoudige plint aan de muur, maar wil je toch een ander model? Dan is het met een overzetplint niet nodig om de oude plinten te verwijderen. De overzetplint plaats je over de oude plint en het uiterlijk ziet er al heel anders uit.

Kabelgootplinten
Dit is een plintensysteem, waarbij ruimte is gemaakt om kabels achterlangs te laten lopen. Vooral wanneer je veel kabels hebt die niet in het zicht mogen liggen, zijn kabelgootplinten de ideale oplossing.

Welke plinten voor mijn vloer?

Een stelregel is dat om geen plinten te nemen die van een ander materiaal zijn gemaakt dan je vloer. Heb je bijvoorbeeld een tegelvloer, dan zullen houten plinten absoluut niet mooi staan. Aangeraden wordt dan om een een plint te nemen van tegels. Je kunt wel variëren in kleur. Heb je de trendkleur roze toegepast in je woning, dan kun je bijvoorbeeld om het contrast te verhogen een donkere kleur als plint nemen of als je van gewaagd houdt een geheel andere kleur.

Hetzelfde met hout. Stenen of kunststof plinten, terwijl je een fraaie massief houten vloer hebt, haalt de uitstraling van de vloer naar beneden. Kies het liefste voor een plint van dezelfde houtsoort, maar in kleur en tint kunt je wel variëren. Een donkere of lichtere houtkleur dan de vloer, zal de vloer meer contrast geven en een stijlvolle uitstraling.

You may also like

Comments are closed here.