planten terrarium maken

Waar moet je aan denken als je een planten terrarium gaat maken?


Een planten terrarium is geweldig voor mensen die op een kleine ruimte wonen of voor mensen die gewoon van tuinieren houden. Terrarium planten zijn onderhoudsarm, ruimtebesparend en erg mooi, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op elk interieur. Gemakkelijk te onderhouden zijn is een van de grootste voordelen van het hebben van dergelijke terraria, maar er zijn er nog meer. Hieronder lees je welke.

Een planten terrarium kan niet alleen je interieur thuis opfleuren, ze zijn ook ideaal voor kantoor of werkruimte.  Ze zijn een kleine, afgesloten omgeving voor bepaalde planten. Zie het als een mini-kas. Deze terraria zijn meestal transparant, en gemaakt van glas of plastic. Er zijn twee soorten terraria, gesloten en open. Gesloten terraria hebben een afneembaar deksel, terwijl het open terrarium dat niet heeft.

Beide terraria zijn binnentuinen in een afgesloten bak. De planten en de grond in het terrarium geven waterdamp af en zorgen voor hergebruik van water. De damp wordt vervolgens verzameld op de wanden en druppelt naar de grond. Terraria zijn zelfvoedend, daarom hebben ze weinig onderhoud nodig als ze zijn afgesloten.

Welke benodigdheden heb je nodig om een ​​terrarium te maken?

– Een glazen of plastic bak

– Aarde voor op de bodem

– Planten die niet overgroeien, meestal miniatuur- of dwergplanten

– Lepel voor het plaatsen van aarde

– Lang pincet om materialen erin te doen

Hoe maak je terraria?

Neem een transparante bak waar planten in kunnen. Dat kan van alles zijn, zoals een frisdrankfles, aquarium, vissenkom of vaas. Vul vervolgens de bodem hiervan met de helft van de hoeveelheid aarde die je wil gebruiken. Je kunt stenen als eerste laag in het terrarium leggen, maar dit hangt af van je persoonlijke voorkeur. Maak in de grond een gat dat groot genoeg is om de wortels van de planten te laten rusten. Plaats hier de plant in en doe dit bij elke plant die erin moet komen.

Plaats de planten in de dunne laag aarde en voeg de tweede laag aarde rond de planten toe. Druk enigszins stevig aan, het nieuwe grondniveau moet ongeveer hetzelfde niveau hebben als de grond van de originele kluit van de plant. Wees creatief en meng de planten, kleuren en maten door elkaar.

Welke planten werken het beste in terraria?

Meestal werken bladplanten en planten die langzaam groeien het beste, vermijd snelgroeiende planten en kies in de winkel een gezonde plant.  Varens en vleesetende planten zijn vrij moeilijk te kweken zonder terraria. Wil je deze planten dus graag in huis, dan raden we aan om een ​​terrarium aan te schaffen of te maken.

Er zijn nogal wat voordelen van terraria, zoals:

  • Ze zorgen ervoor dat het makkelijk is om planten te kweken die in droge lucht moeilijk te kweken zijn.
  • Ze bieden een beperkte ruimte voor een ‘minituin’.
  • Kunstlicht, zoals LED of TL kun je heel efficiënt gebruiken.
  • Terraria hoeven niet vaak water te krijgen.

Hoe verzorg je terraria?

Terraria zijn voor het grootste deel onderhoudsarm, maar we hebben wel enkele suggesties om je terrarium duurzaam en gezond te houden. 

  • Als je ervoor kiest om varens te laten groeien, knip dan de bladeren af ​​om te voorkomen dat ze overgroeien.
  • Zorg ervoor dat je de gele en bruine bladeren van planten in het terrarium verwijdert. Dit is meestal een teken van ziekte of plaag.
  • Als je een open terrarium hebt, controleer dan op ongedierte zoals muggen. Als je een gesloten terrarium hebt, kun je het deksel zo nu en dan verwijderen om wat frisse lucht binnen te laten.

You may also like

Comments are closed here.