warmte uit huis krijgen

Makkelijke manieren om je huis koel te houden


Je huis koelen tijdens hittegolf is niet altijd gemakkelijk. Uiteraard is een duur aircosysteem de beste oplossing, maar dit is zowel duur in aanschaf als in gebruik. Je huis koel houden tijdens hittegolf kan ook op een simpele manier. Heb je liever niet de de warmte doortrekt to in de vloer van je huis? En wil je ook warmte uit huis krijgen? Enkele eenvoudige tips:

Deuren en ramen sluiten

Het klinkt tegenstrijdig, omdat we tijdens warmte graag alles opengooien, maar ramen en deuren gesloten houden helpt. Tijdens een hittegolf zal de hete lucht van buiten naar binnen trekken. Houd je ramen en deuren gesloten, dan kun je de warmte uit huis krijgen. Pas ’s avonds als de temperatuur koeler is zet je de ramen en deuren wijd tegen elkaar open, zodat je koelere lucht in huis krijgt.

Ventilator effectief gebruiken

Je huis koelen tijdens hittegolf kan prima met een ventilator. Goede ventilatie is van groot belang, maar de ventilator kan nog effectiever ingezet worden. Als je een bak of schaal vult met ijswater of koude koelelementen, dan maak je een soort van airco met je ventilator. Plaats de bak voor de ventilator, zodat de luchtstroom hierover gaat. Zo kun je tijdens zwoele nachten bijvoorbeeld gemakkelijk je slaapkamer verkoelen.

Honeywell ventilator staand QuietSet 40cm zwart
Sencys ventilator tafelmodel TX-1201GD 30cm chroom

Gebruik goede zonwering voor je ramen

Naast het feit dat je bij temperturen boven de 30° Celsius beter alle ramen en deuren gesloten houdt, is het ook beter om je ramen te bedekken. Ramen zonder zonwering of raamdecoratie zullen het effect krijgen van een kas. Dit voorkom je door goede en sluitende zonwering voor je ramen te plaatsen. Rolgordijnen, vouwgordijnen en luxaflex zijn allemaal goed, helemaal als ze verduisterend zijn. Er zijn zelfs types met een isolerende achterlaag, waarmee je huis verkoelen nog beter zal gaan. Ook je huis verkoelen door de klassieke gordijnen gesloten te houden, is effectief.

Domasol zonnescherm manueel Factor 10-C zwart/witte strepen 400x300cm

Buiten koken

Koken tijdens een hittegolf is geen pretje. Door boven het fornuis te staan, zul je het alleen maar warmer krijgen. Waarom dan niet buiten koken? Er zijn tegenwoordig mooie elektrische hapjes- en wokpannen en uiteraard is barbecueën met dit weer ook een optie. Jezelf en je huis zullen niet meer opwarmen door een heet fornuis en jij kookt een stuk ontspannender.

Boretti Fratello houtskoolbarbecue – 58×41 – Zwart
Boretti Barilo Houtskool barbecue – 84×41 – Antraciet
Patton Patio Chef 3+ Burner Gasbarbecue – 3 Branders – Nova Black

Gebruik een mobiele airco

De mobiele airco is een uitkomst voor diegenen die een professionele airco een te grote investering vinden. De mobiele airco is verrijdbaar en een voordeel is dat je hiermee per kamer kunt koelen. Wil je de slaapkamer verkoelen, dan rijdt je de airco hier naartoe. Bij het gebruik van de mobiele airco is het belangrijk om deuren en ramen van de ruimte gesloten te houden. Je huis koel houden tijdens hittegolf kan het beste met een mobiele airco.

Sencys mobiele airco MPPD-12 3,5kW
Qlima split unit airco SC5248 4,6kW

De’Longhi mobiele airco PAC CN92 Silent

You may also like

Comments are closed here.