Wat is ventilatie?


Door gewoon in je huis te leven, te ademen en te koken, komen er afvalstoffen in de lucht. Als je niet zorgt voor schone luchttoevoer ontstaan er klachten, zoals geïrriteerde ogen, hoofdpijn, of allergieën. Je zorgt voor schone lucht door te ventileren of te luchten.

Verschil tussen luchten en ventilatie

Luchten is eigenlijk heel simpel. Doordat je ramen en deuren openzet komt er frisse lucht naar binnen en de afvalstoffen worden afgevoerd. Luchten alleen is tegenwoordig niet meer genoeg. Vroeger hadden de huizen meer naden en kieren en daardoor kwam er continu schone lucht naar binnen. We gaan tegenwoordig zuiniger om met warmte en daarom zijn de huizen beter geïsoleerd. Ventilatie is dan des te belangrijker. Bij ventilatie wordt 24 uur per dag lucht aan- en afgevoerd.

Soorten ventilatiesystemen

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kan ventileren. Een energiezuinige manier van ventileren is door middel van een ventilatie-unit in de buitenmuur. Deze wint warmte weer terug. Een CO2-meter bepaalt hoeveel verse lucht er nog is en hoeveel er geventileerd moet worden. Met zo’n CO2-meter kan je meteen zien hoe gezond de lucht in huis is.
Je kan kiezen voor afvoerroosters in badkamer en keuken en raamroosters in bijvoorbeeld de woonkamer. Verder installeer je roosters onderaan de deuren. Zo vindt er door het hele huis luchtcirculatie plaats. Je bedient dit systeem met een schakelaar. Een andere optie is volledige mechanisatie ventilatie. Op het dak of in de muur zitten ventielen, die verse lucht aanzuigen en vervuilde lucht afvoeren. Dit wordt ook wel balansventilatie genoemd. De filters moeten wel regelmatig schoongemaakt worden, want anders komt er alsnog vervuilde lucht binnen.

Aandacht voor badkamer en keuken

In de badkamer kan je sowieso beter kiezen voor een ventilator. Een open raam in de badkamer zorgt ervoor dat het te snel afkoelt en zo ontstaat er schimmel. De meeste keukens zijn standaard uitgerust met een afzuigkap. Deze voert vuile stoffen af. Het is belangrijk om de afzuigkap bij elke kookbeurt te gebruiken.
Ventileren is belangrijk, laat je van tevoren goed informeren over de ventilatie die past bij jouw woonsituatie en waar jij je het meest comfortabel bij voelt.

You may also like

Comments are closed here.