bank schoonmaken

Duurzame tips voor het schoonmaken van je bank


Je bank kan eens in de zoveel tijd best een schoonmaak gebruiken. Heb je per ongeluk iets geknoeid of is je bankstel gewoon even aan een opfrisbeurt toe? Wij delen de beste én meest duurzame tips om jouw mooie bankstel makkelijk te reinigen. 

Maak je bank kruimelvrij

Als je af en toe je ontbijtje of snack op de bank opeet, kan het best voorkomen dat je af en toe kruimelt. Al die kruimels onder je billen terwijl je televisie zit te kijken voelen vast niet fijn. En dan hebben we het nog niet eens over de huisstofmijten gehad. Tijd voor een schoonmaakbeurt! Maak je bankstel kruimelvrij met de stofzuiger. Heb je losse kussens? Handig! Haal de kussens uit de bank en klop ze goed uit. Daarna kun je het textiel uitzuigen met de stofzuiger. Vergeet de randjes en naden niet, daar vestigt zich vaak de meeste viezigheid.

Verwijder vlekjes in het textiel

Als je bank helemaal ‘ontkruimelt’ is, kan het echte werk beginnen. Speur het textiel af voor vlekjes. Misschien heb je weleens iets geknoeid. Om vlekken te verwijderen, is het vaak van belang om te weten waar je mee te maken hebt. Een leren bank is sowieso makkelijker schoon te maken dan een stoffen bank. Zitten er penstrepen, rode wijn of bloedvlekken op de bank? Dan kun je de vlek insmeren met een beetje spa rood of melk. Laat de vloeistof intrekken en dep droog. Let op: wrijf niet, want dan maak je het alleen maar erger. Ook het strijkijzer is een wondermiddel als het om vlekken verwijderen gaat. Maak eerst een sopje van wasmiddel en heet water en ga met een schone doek over de plek op het bankstel heen. Leg een theedoek over de vlek en ga er met het strijkijzer overheen, totdat de plek droog is. Let op: zet de staand van het strijkijzer niet te heet!

schoonmaaktips bank schoonmaken

Weg met vieze geurtjes

Je kleren doe je na een aantal keer dragen in de was, maar met de bank kan dat natuurlijk niet zomaar. Grote kans dat je bankstel op een gegeven moment muf gaat ruiken of zelfs stinken. Je zit er immers iedere dag wel op. Schoonmaakazijn is dan de truc als je een stoffen bank hebt! Hoe gek het ook is, omdat schoonmaakazijn in eerste instantie stinkt, toch werkt het. Gebruik hiervoor een sopje van een deel schoonmaakazijn en een deel lauwwarm water. Tip: zorg ervoor dat je na het schoonmaken niet thuis bent, zodat de stof langzaam kan drogen. 

Maak je bank pluisvrij

Heb je een stoffen bank en zitten er allemaal losse pluisjes op? Maak dan je bankstel pluisvrij met een ontpluizer óf met een scheermesje. Tip: hiermee kun je trouwens ook de pluisjes van je trui of jas verwijderen! 

You may also like

Comments are closed here.