voordelen van wonen in een Tiny House

De voordelen van wonen in een Tiny House


Het zal maar weinig mensen zijn ontgaan; going tiny is hip. Tiny Houses schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze lenen zich bijvoorbeeld perfect als vakantiehuisje tijdens een romantische weekendje weg. Of als alternatief op een ongezellige hotelkamer tijdens een zakenreis. Maar niet alleen als vakantieverblijf zijn Tiny Houses flink in trek. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vertrouwde huis vaarwel te zeggen en een minimalistische leven aan te gaan. De Amerikaanse televisieserie ‘Tiny House Nation’ helpt gezinnen die Tiny willen wonen om hun droomhuis te bouwen. Met een beetje vindingrijkheid, is voor elke gezin een manier te vinden om al hun wensen te verwerken in het kleine huisjes. Dit programma heeft ons geleerd dat je niet veel ruimte nodig hebt om groots te wonen. Maar waarom zou je het doen? Nou, om de volgende redenen:

  1. Het is goedkoper

Minder oppervlakte, betekent natuurlijk ook goedkoper. Je kan zelf een Tiny House bouwen voor rond de 30.000 euro. Deze is dan van jou. Geen huur, geen hypotheeklasten. Als je zelf niet zo handig bent, zul je daar wat arbeidskosten bij op moeten tellen, zodat je iemand kan inhuren. Ook zal je nog kosten kwijt zijn om een stuk land te kopen of bijvoorbeeld de huur van een staplaats op een camping. Alles bij elkaar zal je hoe dan ook een stuk goedkoper uitkomen dan bij een, om maar iets te noemen, rijtjeshuis. Ka-Ching! Het geld wat je bespaart, kan je weer uitgeven aan leuke dingen. Niet aan spullen natuurlijk, dat past niet meer. 

  1. Het is overzichtelijker

Voor veel mensen klinkt minder ruimte als een nadeel. In deze consumptiemaatschappij zijn we gewend om steeds maar nieuwe spullen te blijven kopen. Mening klerenkast puilt aan alle kanten uit en menig zolder of opberghok zit tot de nok toe vol met spullen die niemand mist of nodig heeft. Omdat we alles kunnen kopen, onder andere door stevige prijsconcurrentie en oneerlijke lonen, hoeven we vaak niet twee keer na te denken voordat we iets aanschaffen. Als het niet naar wens is, verdwijnt het met hetzelfde gemak in de kelder. Toch genoeg plek. 

In een Tiny House is deze luxe er niet. De opbergruimte is beperkt en dient dus voor de spullen die je écht nodig hebt. Laat de innerlijke Marie Kondo in je los en hou alleen maar spullen waar je gelukkig van wordt. Veel mensen ervaren een minimalistisch bestaan als veel prikkelarmer en rustgevender. Dat noem ik nog eens luxe! 

  1. Het is rustig

Zelden staat een Tiny House midden in een drukke stad. Deze plekken zijn gereserveerd voor de karakteristieke grachtenpanden, bovenwoningen en whatnot. Jouw Tiny House daarentegen staat heerlijk op een rustige plek. Misschien wel midden in een weiland of aan de rand van het bos. Even afkicken voor de echte stedelingen onder ons, maar stiekem heerlijk. Frisse lucht, fluitende vogeltjes, omringd door groen. Wij zien het in ieder geval al helemaal zitten!

  1. Het is groen 

Niet alleen kun jij jouw stekkie lekker tussen het groen stationeren, het is ook nog eens duurzaam. Daar zeggen we nooit nee tegen! Omdat je veel minder oppervlak hebt, heb je ook veel minder gas en stroom nodig om het draaiende te houden. Tel daar nog eens bij op dat je niet meer meedoet aan massaconsumptie. Een goede manier om je ecologische voetafdruk te verminderen dus!

  1. Het is mobiel

Ben jij zo iemand die snel verveeld is en altijd een nieuwe omgeving wil? Zo iemand die op kantoor zuchtend de volgende vakantiebestemming aan het googelen is? Een Tiny House is makkelijk op wielen te zetten zodat je er de hele wereld mee kan bereizen. Scheelt je ook een hostel of appartement, want jij neemt je huisje gewoon mee!

Ben jij al over stag na het lezen van deze voordelen? Of kies je toch voor veel ruimte? Tiny wonen is niet voor iedereen. Je moet er comfortabel mee zijn om minimalistisch te leven en niet te veel waarde hechten aan privacy. Als jij jezelf hierin herkent, kan een Tiny House zomaar de perfecte uitkomst zijn voor jou!

You may also like

Comments are closed here.