huis opruimen

Opruimen voor beginners: 5 handige tips


Word jij stilaan gek van al die rommel in huis en wil je de hele boel eens stevig onder handen nemen? Goed idee, want dankzij opruimen maak je het weer rustig in je woning én in je hoofd. Het spreekwoord zegt niet voor niets: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar hoe pak je opruimen eigenlijk het beste aan? Wij helpen je graag op weg met deze vijf handige tips!

1. Gooi afval weg

Ga eerst op zoek naar spullen die duidelijk afval zijn. Denk bijvoorbeeld aan kassabonnetjes, lege verpakkingen frisdrank en snoep, een dode kamerplant, post-its waar je niets meer mee doet enzoverder. Afval hoort niet in je huis rond te slingeren dus gooi het weg. Maak er in de toekomst een gewoonte van om deze items meteen weg te gooien, zo voorkom je een heleboel frustratie en werk achteraf. 

2. Geef alles een vaste plek

Geef alle spullen in huis een vaste plek. Kies voor de meest logische plaats, dus daar waar je ze meestal gebruikt. Je kleding hoort in de inloopkast, je vuile kleding in de wasmand, boeken op de boekenplank, kussens en dekentjes op de bank, afstandsbedieningen op de salontafel en ga zo maar door. Door alles op zijn plaats te zetten is je huis meteen een stuk opgeruimder. Bovendien win je er ook tijd mee als je naar iets op zoek bent. Niets is vervelender dan last minute nog naar je autosleutels te moeten zoeken. 

3. Prop niet alles vol

Een mens heeft vaak te veel spullen in een te kleine ruimte. Hierdoor lijkt de ruimte al snel rommelig. Een goede tip is om niet alles vol te proppen. Laat je kasten, planken en lades ademen. Gun je spullen een beetje plaats want na verloop van tijd komen er altijd nog nieuwe spullen bij. Zodra één van de ruimtes te vol wordt, weet je dat het hoog tijd is om dingen weg te doen. Zijn de items nog in goede staat? Dan kan je er misschien iemand anders blij mee maken. Vraag eens rond bij je familie of vrienden, of verkoop je spullen tweedehands als je er graag nog iets aan wil verdienen.

grijs in interieur

4. Niet nadenken, gewoon doen

Bij opruimen is het belangrijk dat je niet te veel nadenkt. Oude tijdschriften, sokken met gaten, mokken en glazen met stukjes eraf, lege balpennen, toestellen die niet meer te herstellen zijn… Het zijn allemaal dingen die plaats in huis nemen terwijl je er eigenlijk niets meer mee doet. Denk er niet te veel over na en gooi die dingen gewoon weg. Wanneer je in iedere ruimte vijf tot tien dingen probeert te verwijderen, zal je veel meer rust in huis krijgen. En dus ook in je hoofd.

5. Ruim iedere dag 10 minuten op

Maak er tenslotte een gewoonte van om iedere dag tien minuten op te ruimen. Zet eventueel een timer aan, draai een leuk muziekje en opruimen maar! Raap alles op wat verspreid ligt en breng het terug naar hun vaste plek. Is er iets dat weg mag, bijvoorbeeld een lege envelop? Gooi dit dan meteen weg. Door iedere dag tien minuten op te ruimen, zal je huis er veel ordelijker bij liggen. Bovendien voorkom je zo ook dat je hele huis weer een grote rommel wordt. Liever elke dag tien minuten opruimen dan een hele zondagmiddag bezig te zijn, toch?

je huis opruimen

You may also like

Comments are closed here.