Huis duurzaam inrichten


Wanneer we ons huis inrichten, worden onze beslissingen voornamelijk gemotiveerd door onze smaak. Er is ook een ander belangrijk aspect waar veel mensen rekening mee houden: duurzaamheid. Dat je het welzijn van de planeet in overweging neemt, hoeft gelukkig niet te betekenen dat je moet inleveren op stijl en klasse. Wij geven je de beste tips om je huis duurzaam in te richten en ‘groen’ te wonen.

Maak gebruik van duurzaam hout

Wie houdt er nu niet van houten meubels of een houten vloer? Het staat authentiek en past vrijwel bij iedere inrichting. Helaas is nog steeds niet al het gekapte hout in de wereld op een duurzame manier verkregen. Daarom is het belangrijk om dit product enkel te kopen als het voorzien is van het FSC keurmerk. Wil je je huiskamer nog duurzamer maken? Dan kun je natuurlijk ook voor gerecycled hout of tweedehands meubels gaan.

Biologisch katoen

Leren stoelen en banken zijn natuurlijk prachtig, maar erg duurzaam zijn ze niet. Waarom zou je niet biologisch katoen overwegen? Hoewel dit materiaal momenteel relatief duur is vanwege de hoge arbeidsintensiteit, is het materiaal absoluut uniek. Nadat het katoen geweven is, wordt er kleur aan gegeven met behulp van natuurlijke kleurstoffen. Meubelstukken met dit bijzondere materiaal zijn geweldig als eyecatcher in je woonkamer en doen het voornamelijk goed in de retro en industriële interieurs.

Haal de natuur naar binnen

Planten staan niet enkel geweldig, maar ze zorgen ook nog eens voor frisse lucht, doordat ze CO2 omzetten in zuurstof. Bovendien hebben ze dankzij hun groene kleur een kalmerende werking. Ook wanneer je vingers niet al te groen zijn kun je de natuur in huis halen. Kies voor onderhoudsarme plantjes, zoals cactussen en vetplantjes. Voor de ervaren plantenliefhebbers zijn bonsaiboompjes en orchideeën juist weer een leuke optie. Zet je duurzame bijzettafeltjes vol of ga voor een speels design en hang wat hangplanten aan het plafond. Met behulp van planten geef je je huis een ‘groene’ sfeer.

Leef duurzaam

Natuurlijk kun je je huis duurzaam inrichten, maar als je er niet op een duurzame manier gebruik van maakt, blijft je CO2-voetafdruk relatief groot. 

Probeer je levensstijl te verduurzamen, bijvoorbeeld door enkel gebruik te maken van ledlampen. Laat daarnaast niet onnodig de verlichting aan staan. Maak al het energieverbruik bovendien zo duurzaam mogelijk door middel van energie vergelijken. Ga op zoek naar een groene energieleverancier om je lampjes op groene stroom te laten branden. Je meubels en vloer kunnen natuurlijk ook zo nu en dan een schoonmaakbeurt gebruiken. Zorg ervoor dat je enkel ecologisch schoonmaakmiddel gebruikt en laat chloor en fosfaten links liggen tijdens het boodschappen doen.

You may also like

Comments are closed here.