lammelendak

6 voordelen van een lamellendak boven je terrasoverkapping


Overweeg je een terrasoverkapping in je tuin te plaatsen? Overweeg dan ook zeker een lamellendak in plaats van een volledig gesloten dak. Waarom? We zetten de voordelen voor je op een rij. 

  1. Zon én schaduw 

Een gesloten overkapping is natuurlijk perfect om de zon te vermijden en de schaduw op te zoeken. Maar een middenweg is er helaas niet echt. Bij lamellendak overkappingen heb je die optie wel. Doordat het dak uit lamellen bestaat – rijen van latjes dus –ontstaat er een lijnenspel van schaduw en licht en ervaar je zowel de verkoeling en bescherming van de schaduw, maar ook de aangename warmte van de zon. 

  1. Lichtinval is zelf te bepalen 

Wil je echter het ene moment lekker vol in de zon, of juist volledig in de schaduw, dan kun je het lamellendak in de meeste gevallen (afhankelijk van de uitvoering) ook volledig openen of volledig sluiten. Ook kun je hiermee de lichtinval zelf bepalen. Op die manier kun je er dus ook voor zorgen dat er wel licht binnenvalt, maar dat je niet in direct fel zonlicht kijkt. 

  1. Regen is geen probleem

Buiten verkoeling en schaduw is een terrasoverkapping natuurlijk ook uitermate geschikt om onder te zitten als het regent. Dat is namelijk het leuke aan een overkapping: je kunt vrijwel áltijd lekker buiten zitten. Maar hoe zit dat dan met zo’n half-open lamellendak? Dat is in veel gevallen geen enkel probleem. Omdat je de lamellen handmatig, elektrisch of soms zelfs met automatische regensensoren kunt verstellen, kun je er ook gewoon voor zorgen dat het dak afgesloten wordt en je dus lekker droog kunt blijven zitten. 

  1. Warme lucht kan ontsnappen

Een nadeel van een dichte overkapping is dat de warme lucht die naar boven stijgt niet kan ontsnappen, waardoor het ondanks de schaduw alsnog behoorlijk benauwd kan worden. Bij een lamellendak kan de lucht wel ontsnappen als je de lamellen in de juiste richting kantelt. Zon, schaduw, frisse lucht… wat wil je nog meer?! 

  1. Oogt ruimtelijk en blokkeert zicht niet 

Ook zorgt dit ruimtelijke design ervoor dat je een terrasoverkapping zelfs midden in je tuin kunt zetten. Het open design zorgt er namelijk voor dat het uitzicht niet geblokkeerd wordt. 

  1. Stijlvol design

Tot slot wil het oog natuurlijk ook wat. Een lamellendak op je terrasoverkapping zorgt namelijk voor een stijlvol geheel. Het strakke lijnenspel zorgt voor een modernchique look die in vrijwel iedere tuin past. Daarnaast oogt het geheel ook een stuk luchtiger en ruimtelijker dan een overkapping die aan de meeste kanten helemaal dichtgetimmerd is.

You may also like

Comments are closed here.