Zonnepanelen op een plat dak


Duurzaam en goed bezig zijn voor de toekomst, stroom produceren met gratis zonlicht en flink op energie bezuinigen. Zomaar wat redenen die mensen hebben om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Waarom ook niet? Over een paar jaar stijgt de energiebelasting en volgens velen kent deze methode een hoog rendement. De vraag rest nu, hoe zorgt u voor zonnepanelen op een plat dak?

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het van belang om te kijken naar de hellingshoek. De meest ideale hoek is 36 graden. Hierbij is er geen sprake van verlies, maar eigenlijk alleen van optimale winst. De vraag luidt dan alleen of het wel rendabel genoeg is, omdat er bij een dergelijke hellingshoek wel meer schaduw ontstaat voor de volgende rij zonnepanelen. Dat is dus nog even sleutelen. Over het algemeen worden de panelen in rijen achter elkaar geplaatst. De afstand wordt dus bepaald door de hellingshoek, maar ook door de afmeting van de zonnepanelen en de breedtegraad.

Op een plat dak is het vaak mogelijk om de zonnepanelen het zuiden op te laten richten. Dat is de optimale stand. Staan de panelen bijvoorbeeld naar het zuidoosten gericht, dan is er al sprake van 5% minder rendement. Het rendement is bij een westelijke richting al zelfs 20% minder. Daarnaast is het bij het plaatsen belangrijk om te weten of er wordt gekozen voor een liggende of staande plaatsing. Liggende zonnepanelen, ook wel landscape genoemd, zijn bijvoorbeeld minder zichtbaar dan een staande plaatsing. Bovendien dient er rekening worden gehouden met de afstand tot de dakrand (i.v.m. veiligheid), de opstellingen van de zonnepanelen, de kabeldoorvoer, en schaduw objecten op een plat dak. Schaduw op panelen werkt in het proces van opwekking niet bepaald bevorderlijk. Verder moet er gekeken worden naar de ballast van de zonnepanelen op een plat dak. De ballast is afhankelijk van de constructie van het bevestigingsmateriaal, de windzone en de hoogte van het dak.

Naast alle praktische informatie, is het natuurlijk net zo interessant om te weten wat alles precies gaat opbrengen. Daarvoor is het eerst goed om te kijken naar de prijzen zonnepanelen. De prijzen zijn de laatste jaren behoorlijk naar beneden gegaan. Als er wordt gekozen voor een systeem van tien zonnepanelen (met totaal vermogen van 2.500 Wattpiek), dan komen de kosten gemiddeld uit op €4.700. In de meeste gevallen wordt het systeem gebruikt waarbij de kosten inclusief omvormer en installatie liggen rond de €7.600. In een huishouden van bijvoorbeeld 5 personen zijn de kosten weer hoger (€11.700). Het ligt er maar net aan hoeveel er jaarlijks gemiddeld aan elektriciteit wordt verbruikt. Wat de prijzen zonnepanelen ook zijn, het gaat uiteindelijk om de opbrengst. En dat is er genoeg. Energiekosten worden bespaard en het is goed voor het milieu.

You may also like

Comments are closed here.