waterschade laminaat

Wat te doen bij waterschade aan je laminaat?


De afgelopen tijd hebben we in Nederland te maken gehad met zware onweers- en regenbuien, en zelfs met noodweer. Dit kan ervoor zorgen dat straten blank komen te staan en dat het water de huizen in komt. Voor een laminaatvloer is dat funest, omdat het voor allerlei problemen kan zorgen, waardoor je je vloer laten repareren moet. Hieronder enkele tips om dergelijke waterschade te voorkomen en eventuele problemen helpen op te lossen.

Soms moet je een expert inschakelen

Bovenstaand voorbeeld van wateroverlast door noodweer is één voorbeeld. In dat geval heb je meteen een groot probleem en kun je het beste een expert inschakelen, zoals laminaat repareren bij beschadigingen.nl. Er zijn echter ook genoeg andere manieren om problemen met je laminaat te krijgen door water, waar je zelf wat aan kunt doen.

Een goede ondervloer is erg belangrijk tegen optrekkend vocht

Zo moet je ten alle tijde zorgen voor een goede ondervloer. Een veel voorkomend probleem, als je een minder goede ondervloer hebt, is namelijk optrekkend vocht vanuit de ondergrond. De ondervloer isoleert in dat geval niet goed genoeg, waardoor het vocht in het laminaat kan trekken. Kijk dus goed naar welke ondervloer je aanschaft en bedenk dat een goedkope variant vaak later voor problemen kan zorgen… en alsnog voor meer kosten.

Bloemen en planten in huis zijn natuurlijk erg fijn. Ze zorgen voor een heerlijke sfeer en ook voor een betere lucht in huis. Probleem is echter dat die bloemen en planten ook water nodig hebben, en dat kan in contact komen met het laminaat. Zeker als je een grote pot op de vloer hebt staan. Zorg er in dat geval voor dat er altijd een schotel of bord onder de pot staat, dat eventueel overtallig water kan opvangen. Water wat namelijk onder een pot blijft liggen kan je niet zien, maar veroorzaakt wel lelijke plekken op de laminaatvloer. Deze zal bol gaan staan en er komen kringen in de vloer die niet weg te werken zijn. Hetzelfde geldt overigens voor de waterbak van je huisdier zoals een kat of een hond. Leg onder die drinkbak een matje dat het water opneemt indien er wordt gemorst of er iemand tegenaan loopt.

Laminaat in de keuken

Als je laminaat in de keuken hebt liggen is het verstandig om te kiezen voor waterbestendig laminaat. Kies je hier niet voor, dan moet je ervoor zorgen dat je geen grote hoeveelheden water op de vloer morst. Veeg het anders zo snel mogelijk op, zodat het geen kans krijgt om in het laminaat te trekken.

Planken losmaken en drogen

Heb je toch last van water op je laminaat dat er ingetrokken is, dan kan je met kliklaminaat makkelijk de natte planken uit de vloer halen en deze drogen. Doe dit gelijkmatig en nooit in de volle zon. Zijn de planken niet meer te herstellen? Dan zul je ze moeten vervangen en zolang het laminaat niet is verlijmd, is dit geen enorme klus.

Verzekering inschakelen bij waterschade aan je laminaatvloer

Heb je de waterschade niet zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld een ongeluk, maar komt het door een kapotte wasmachine, lekkage van een riolering of een andere leiding? Dan moet je als eerste foto’s maken van de schade en deze opsturen naar je verzekering. Het is vaak in een oogopslag duidelijk hoe de schade is ontstaan en de verzekeringsmaatschappij zal dan meestal snel met een oplossing voor je komen. 

You may also like

Comments are closed here.