lage hypotheekrente

Waarom is de hypotheekrente laag?


De hypotheekrente is laag, maar dit is niet altijd zo geweest. Lees hoe we aan de lage rentestand komen en of deze ook weer kan stijgen.

De gemiddelde hypotheekrente ligt momenteel rond 2,5%. Wie al een tijd een woonhuis bezit weet dat de rente niet altijd zo laag geweest is. In 2012 zat de gemiddelde hypotheekrente rond 4,5%. Nog verder terug, in de jaren 80 van de vorige eeuw, had de hypotheekrente zelfs dubbele cijfers. Je huis zou nu onbetaalbaar zijn!

De lage hypotheekrente van dit moment is dus een vrij uitzonderlijke situatie. Hoe komt dit zo?

De lage hypotheekrente van dit moment hebben we grotendeels ‘te danken’ aan achtereenvolgens de kredietcrisis en Eurocrisis tussen 2007 en 2009. Niet alleen banken, maar zelfs landen dreigen failliet te gaan. Huizenbezitters zagen hun huis plots in waarde dalen.

In deze onzekere tijden hielden mensen hun hand op de knip, waardoor ook de economie stil viel. Deze uitzonderlijke tijden vroegen om uitzonderlijke maatregelen. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar beleidsrentes verlaagd en is gestart met een omvangrijk schuldopkoopprogramma.

Op deze manier is een gigantisch bedrag van 2600 miljard euro in de Europese economie gepompt. Banken kunnen hierdoor goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekrente laag is, maar ook de rente voor een consumptieve lening. Helaas is ook de spaarrente laag omdat banken een lage vergoeding krijgen voor het spaargeld dat zij stallen.

Aan deze situatie zal ooit weer een einde komen. De ECB is in 2019 gestopt met het opkoopprogramma omdat de economie voldoende is hersteld. De volgende stap, het verhogen, van de beleidsrente, is voorlopig niet aan de orde. Daarvoor ziet de centrale bank nog teveel onzekerheden boven de markt hangen, waaronder de Brexit. Voorlopig kun je dus profiteren van de lage hypotheekrente.

You may also like

Comments are closed here.