verlichting in de woonkamer

Waar op te letten bij de verlichting in huis


In je woning heb je behoefte aan verschillende typen verlichting. Soms heb je namelijk behoefte aan praktisch licht, als je bijvoorbeeld gaat koken of schoonmaken, en af en toe is sfeerverlichting voldoende. Moderne verlichting kan in beide behoeftes voorzien, bijvoorbeeld door een dimmer te gebruiken. Daarnaast zien we dat led verlichting langzaamaan elke andere vorm van verlichting aan het overnemen is. Waar dit type licht vroeger slechts voor een paar doeleinden gebruikt kon worden, zien we nu dat led zowel in moderne hanglampen kan, alsook in spotjes in de badkamer.

Zorg als eerste dat je basisverlichting in orde is en werk vanuit daar aan de rest van je lichtplan

Als je gaat nadenken over de verlichting in je woning, moet je eerst kijken naar de basisverlichting. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat een ruimte praktisch verlicht wordt. Vaak worden hier een of meerdere lampen voor gebruikt die naar alle kanten licht verspreiden, of een lamp die naar het plafond straalt en hierdoor de ruimte goed verlicht. Deze vorm van verlichting zorgt er namelijk voor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen.

Vervang alle lampen door led verlichting

Sinds enkele jaren zijn gloeilampen verboden. Dit werd ingesteld toen de led lamp zover ontwikkeld was dat hij de gloeilamp perfect kon nabootsen. Aangezien de gloeilamp niet duurzaam is en schadelijk in verbruik werd het gebruik hiervan langzaam afgebouwd. Zo zal het waarschijnlijk met de spaarlamp en de halogeen lamp ook gaan. Uiteindelijk zal elke vorm van verlichting led zijn. Led is een manier van verlichten die weinig energie kost en waarvan de lampen lang mee gaan, mede doordat ze bijvoorbeeld niet warm worden. Wat betreft energiebesparing adviseren we zelfs om gloeilampen en halogeenlampen die het nog doen direct te vervangen door led. Dit verdien je namelijk al binnen 300 branduren terug door het lage energieverbruik.

Kijk naar de lichtopbrengst om te bepalen welke led lamp je moet hebben

Om te kijken welke type lamp je het beste kunt kiezen voor welke ruimte in huis moet er gekeken worden naar de lichtopbrengst. Dit wordt bij led verlichting uitgedrukt in lumen en hierbij geldt: hoe hoger het aantal lumen van de lamp, hoe meer licht. Als je de ideale hoeveelheid licht hebt bepaald, kan je de led lamp met het juist wattage bepalen. Het wattage geeft het vermogen aan en een hoog wattage duidt op een hoog energieverbruik. Wil je de lichtsterkte van je oude lamp overnemen? Dan kan je vaak online tabellen vinden, waarbij die worden afgezet tegen led lampen. Op die manier kun je bepalen welke ledlamp je nodig hebt zonder op de sfeer in te moeten boeten. 

Verschillende plekken in huis vragen om verschillende typen licht

Een uitgekiend lichtplan laat je huis tot leven komen. Je kunt bepaalde elementen extra uitlichten zoals een mooi schilderij. Met een geslaagd lichtplan heb je ook altijd de juiste hoeveelheid licht tot je beschikking. In de keuken is het fijn koken als je voldoende licht hebt en hetzelfde geldt voor de werkplek. Maar als je ‘s avonds gezellig bij elkaar zit, dan is het juist fijn wanneer je kunt ontspannen bij een sfeervolle verlichting.

You may also like

Comments are closed here.