verlichting tuin

Upgrade je tuin met goede verlichting


Je tuin goed verlichten kan je tuin extreem upgraden. Je kunt langer genieten van de warme zomeravonden en je kunt zelfs in de winter genieten van je tuin. Het aanbrengen van buitenverlichting is alleen nog niet zo gemakkelijk. Je wilt geen zee van licht creëren, het moet tenslotte een beetje sfeervol blijven. Een goede manier om je tuinverlichting te ontwerpen is door je tuin op te delen. In deze blog leggen we je uit hoe je dit het beste kunt doen en welke verlichting daarbij hoort.

Padverlichting

Je hoeft niet perse een fysiek pad in je tuin te hebben om padverlichting aan te brengen. Padverlichting is namelijk het goed verlichten van looproutes in de tuin. Zorg dat je deze verlichting niet te fel maakt. Anders overstemt het andere lichtbronnen nogal snel. Je kunt daarom ook goed kiezen voor dimbare verlichting of verlichting met bewegingssensor. Goede waterdichte LED strips helpen hier ook bij. Deze verlichting wordt namelijk op de grond aangelegd. Hierdoor vallen ze minder in je blikveld.

Achtergrondverlichting

Door goede lichteffecten aan de achterzijde van je tuin aan te brengen bevorder je de diepte van je tuin. Veel mensen hebben een schuurtje of zitplek aan de achterzijde van de tuin. Door deze goed uit te lichten kun je ervoor zorgen dat je tuin dieper lijkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld wandlampen gebruiken, maar veel sfeervoller zijn inbouwspots. Zeker wanneer je deze ook nog eens kunt kantelen. Je kunt deze dan bijvoorbeeld goed richten op je zitplaats. Waardoor deze verlichting ook nog eens functioneel wordt.

Accentverlichting

In de tuin gebruik je accentverlichting om planten, struiken of bomen uit te lichten. Hiervoor gebruik je veelal verlichting die je in de grond steekt. Denk hierbij aan grondspots of prikspots. Prikspots hebben onze voorkeur. De kop van een grondspot kun je namelijk goed richten. Hierdoor kun je heel precies de goede kant van je favoriete boom uitlichten. De lelijke kanten kun je hierdoor onderbelicht houden. Grondspots kun je weer goed gebruiken om bomen van onderen te verlichten. Dit werkt echter wel het best bij kleinere bomen. Voor grote volle bomen werkt dit minder, omdat je dan al snel echt alleen de onderkant verlicht. 

Extra tips

Let goed op de waterdichtheid van je tuinverlichting. Tuinverlichting zal het hele jaar blootgesteld worden aan de meest heftige weersomstandigheden. Goede waterdichtheid is dan natuurlijk wel van belang. Kies dus voor verlichting met een IP-waarde van minimaal IP44. Anders zijn je lampen binnen no-time kapot.

You may also like

Comments are closed here.