natuurlijk licht interieur

Het belang van natuurlijk licht in ons interieur


Het samenspel van natuurlijk licht in een binnenruimte creëert sfeer, verbetert materialen en geeft een plek een bepaalde energie. Het is inderdaad een ontwerpelement als geen ander. Het voegt echter niet alleen sfeer toe, maar natuurlijk licht in huis is ook goed voor ons. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden als je raamdecoratie kiest. Waarom, dat lees je hieronder!

Binnenruimtes met prachtige lichtspelen creëren een verleidelijke sfeer en zorgen voor een levendig gevoel. Deze correlatie van positiviteit en natuurlijk licht is een fascinatie geweest voor zowel de architectuur als de wetenschap over geluk en welzijn bij mensen. 

Hoe natuurlijke verlichting ons gezond houdt

Maar waarom houdt natuurlijk licht ons gezond? Behalve dat het ons helpt om gezonde doses vitamine D binnen te krijgen, synchroniseert natuurlijk licht met onze ingebouwde lichaamsklok. Het ontwerpen van werkplekken vereist bijvoorbeeld natuurlijk licht en ventilatie om door de werkruimtes te sijpelen. Een goed ontworpen werkruimte moet aandacht hebben voor natuurlijk licht en een levendige en inspirerende ruimte voor werknemers zijn.

Natuurlijk licht is een ontwerp overweging bij het voorkomen van de negatieve effecten van SBS (Sick Building Syndrome). SBS ontstaat wanneer werknemers hoofdpijn en ademhalingsproblemen ervaren, die worden veroorzaakt door slechte ventilatie en werkomstandigheden. Hoewel SBS zich vooral richt op natuurlijke ventilatie, tonen onderzoeken aan dat natuurlijke verlichting kan helpen bij het voorkomen van Sick Building Syndrome in gebouwen.

Natuurlijke antibacteriële eigenschappen

Er is een reden waarom keukens het best georiënteerd zijn op de het westen. Dit is de perfecte plek voor zowel je ontbijthoek als de keuken, omdat je dan ’s ochtends het gezonde zonlicht binnenkrijgt terwijl het koel blijft tijdens de middagzon. Wanneer keukens op de warmere plekken zijn ingericht, voorkomt dit de vorming van schimmel en meeldauw. Badkamers en andere vochtige ruimtes moeten ook voldoende daglicht hebben, omdat het op natuurlijke wijze bacteriën en schimmels doodt.

Natuurlijk daglicht verhoogt onze serotonine spiegels

Net als andere voordelen van zonlicht, ondersteunt de wetenschap hoe het natuurlijke licht onze stemming verbetert en de zogenaamde winterblues kan doen verdwijnen als de lente is begonnen. De niveaus van serotonine (bekend als ‘blije chemicaliën’) zijn hoger tijdens zonnige dagen in vergelijking met bewolkte dagen. Serotonine stabiliseert niet alleen je humeur, maar het helpt ook om wonden te helen, misselijkheid te stimuleren en de gezondheid van de botten te behouden. Kortom: genoeg redenen om rekening te houden met natuurlijk licht in je woning of op de werkplek!

You may also like

Comments are closed here.