Waar kan je schoonmaakazijn niet voor gebruiken?


Schoonmaakazijn is goedkoop, handig, effectief en je kan er vrijwel alles mee schoonmaken. Van het verwijderen van kalk in de badkamer tot je ramen wassen zonder strepen. Echter zijn er een paar schoonmaakklusjes waar je het middel beter niet voor kan gebruiken. Welke klusjes dat precies zijn, lees je hieronder!

1. Elektronische schermen

Hoewel schoonmaakazijn heel goed werkt om ramen schoon te maken, kan je beter ver weg blijven van elektronische schermen. Het middel kan de antireflectiecoating op de schermen van televisies, computers, tablets en mobiele telefoons beschadigen en dat is natuurlijk zonde.

2. Vloeren en werkbladen van natuursteen

Heb jij een mooi aanrecht van natuursteen? Maak het werkblad dan niet schoon met schoonmaakazijn, ook niet als het aanrecht een beschermlaagje heeft. Hetzelfde geldt voor vloeren van natuursteen. Doordat de azijn zo zuur is, kan het immers voor beschadigingen zorgen in de natuursteen. 

3. Gietijzeren oppervlakken

Schoonmaakazijn zorgt voor putjes en roest op gietijzeren oppervlakken. Het middel verwijdert namelijk de oliën die het gietijzer beschermen. Daarom is het geen goed idee om een gietijzeren pan schoon te maken met schoonmaakazijn. Wanneer je het toch doet, zorg er dan in ieder geval voor dat je de azijn goed van de pan afspoelt.

hier kan je schoonmaakazijn niet voor gebruiken

4. Roestvrijstalen apparaten en keukenmessen

Ook bij roestvrijstalen apparaten en keukenmessen moet je opletten voor schoonmaakazijn. Je mag ze er wel mee schoonmaken, maar ook hierbij moet je er goed op letten dat je de azijn van het materiaal afspoelt. Wanneer de azijn er te lang op blijft zitten, dan bestaat de kans dat je lelijke putjes en bultjes krijgt.

5. Onafgewerkte houtoppervlakken

Heb jij een onafgewerkte houten eettafel of kast in huis staan? Ook die kan je beter niet schoonmaken met azijn. Het zuur kan immers in het hout gaan bijten waardoor het materiaal verkleurt. Dit is natuurlijk zonde van je prachtige houten meubel!

6. Rubberen items

Tenslotte houdt rubber ook niet zo van azijn. De azijn kan er namelijk voor zorgen dat sommige soorten rubbers uit elkaar vallen. Daarom is het belangrijk om goed op te letten bij het schoonmaken van kleine apparaten, wasmachines en vaatwassers. Neem er voor de zekerheid even de handleiding van het apparaat bij om te controleren of je het mag schoonmaken met azijn. Zo kom je straks niet voor onaangename verrassingen te staan!

Lees ook: Handig: 7x maizena gebruiken in huis

You may also like

Comments are closed here.