Veilige woning? Altijd in controle met een smart home alarmsysteem


Niemand wil in een bunker wonen, constant bang voor iedereen die in de buurt komt. Je zult je direct veiliger voelen met een goed alarmsysteem in huis. Er zijn volop mogelijkheden, zo kun je alle kanten uit met een smart home alarmsysteem dat werkt op basis van draadloze apparatuur. We bekijken in dit artikel de mogelijkheden van een smart home alarmsysteem voor particulier gebruik, en we geven je ook tips om jouw huis veiliger te maken dan ooit tevoren.alarmsysteem

Wat je moet weten over een smart home alarmsysteem

Laten we beginnen met een aantal wetenswaardigheden over draadloze alarmsystemen:

 1. Een smart home alarmsysteem kan gekoppeld worden aan andere slimme apparaten zoals een IP camera, verlichting of elektrische gordijnen. Daarmee is een modern alarmsysteem veel meer dan alleen een hard geluidssignaal.
 2. Ook een draadloos smart home alarmsysteem heeft stroom nodig, gelukkig zijn er systemen die maandenlang blijven functioneren, ook als de stroom uitvalt.
 3. Naast een alarmering in de woning kun je met een smart home alarmsysteem ook een bericht laten sturen naar jouw smartphone. Het maakt daarbij niet uit waar je bent, zolang je maar beschikt over een internetverbinding.
 4. Wanneer de stroom uitvalt en je niet meer beschikt over een werkend Wifi signaal, is het goed om te weten dat er systemen te koop zijn waar je ook een SIM kaart in kunt gebruiken. Zo ben je altijd beveiligd, indien noodzakelijk ook met mobiele data.
 5. Je kunt een smart home alarmsysteem uitbreiden met sensoren die het openen van een raam of deur kunnen registreren, en bij beweging direct beelden kunnen opnemen met een IP camera.

Wat is er mogelijk met een smart home alarmsysteem?

In een smart home worden verschillende apparaten aan elkaar gekoppeld. Hoewel er meer dan honderd verschillende soorten apparaten en toepassingen bestaan om jouw woning slimmer te maken zal niet iedereen behoefte hebben aan dezelfde apparaten in huis. Hier zijn een aantal producten die perfect werken met een smart home huisautomatiseringssysteem:

 • Bewegingsmelder: Je hebt dit soort melders voor zowel binnen als buiten. Voor buitenshuis zul je een bewegingsmelder nodig hebben die ook tegen vocht, droogte, hitte en kou bestand is. Zodra er een beweging wordt waargenomen zal de melder een draadloos signaal sturen naar het centrale alarmsysteem.
 • Bewegingsmelder met camera: Dit is een handige toevoeging aan een bewegingsmelder, zeker in een smart home alarmsysteem. Wanneer er beweging wordt geregistreerd zal er ook direct een foto gemaakt worden. Die foto kun je zelfs naar jouw smartphone of tablet laten sturen. Is het Sinterklaas of toch een inbreker die zachtjes tegen het raam klopt?
 • Deur- en raamcontacten: Inbrekers komen vaak binnen via het raam of een deur. Uiteraard moet je deze goed afsluiten op basis van gekeurde sloten, voor wat extra veiligheid kun je deur- en raamcontacten installeren. Bij een poging tot inbraak zal het alarm afgaan.
 • Openingsmelder voor garagedeuren: Dit systeem werkt ongeveer hetzelfde als de voorgaande contacten, maar een openingsmelder voor garagedeuren werkt op basis van een ander type aansluiting. Een garage biedt vaak toegang tot de centrale woning, ook autodieven maken veelvuldig gebruik van deze gelegenheid tot inbraak.
 • Sirene met geluid en licht: Je kunt bij onraad een geluidssignaal laten afgaan, het is ook mogelijk om een buitensirene te koppelen aan het smart home alarmsysteem met een flitslicht. Zo heb je een audiovisueel alarm met een grotere impact.
 • Bedieningspaneel: Weg met sleutels, gebruik een bedieningspaneel waar je een code op ingeeft. Je hoeft niet bang te zijn jouw sleutels te verliezen, ze kunnen ook niet meer onder de deurmat vandaan gestolen worden.
 • Rookmelder: Dit is een heel andere toepassing voor veiligheid in huis. Zorg bij brand of andere schadelijke stoffen dat je een rookmelder hebt hangen, het liefst ook een model dat gassen kan detecteren.

Keten aan mogelijkheden

Bovenstaande producten worden direct en draadloos gekoppeld met het smart home systeem zoals de Somfy Tahoma. Toch zijn er slimme apparaten die je normaal gesproken niet zou verwachten bij een alarmsysteem, die wél de veiligheid in en rond de woning kunnen verbeteren. Denk aan lampen die automatisch inschakelen zodra een inbraakalarm afgaat. Of gordijnen die automatisch openen bij een teken van inbraak. Je kunt zelf de muziekinstallatie in laten schakelen, dat klinkt wel wat anders dan een hoge pieptoon. Dat is het voordeel van een smart home alarmsysteem, je kunt er vele soorten slimme apparaten op aansluiten. Op zichzelf worden deze apparaten wellicht niet gebruikt voor beveiliging, maar in combinatie met het alarmsysteem helpen ze de woning nog veiliger te maken. Zelfs als het slimme apparaat niet standaard werkt met een slim alarm kun je dit via een protocol als If This Then That alsnog aan elkaar koppelen, wat een keten aan mogelijkheden biedt.

You may also like

Comments are closed here.