Met deze tips kan echt íedereen behangen


Is je huis toe aan een nieuwe look? Doe het met behang! Een makkelijk én leuk klusje waarmee je binnen een paar uur je woonkamer verandert. Met deze 5 tips kan echt iedereen behangen, ook jij!

Heb jij plannen om zelf je huis te gaan behangen? Dan kun je vast wat tips gebruiken. Wij zetten 5 tips voor je op een rijtje. 

Een goede start

Het is belangrijk om met een ‘schone lei’ te beginnen. Zorg ervoor dat je op een gladde muur kunt behangen. Als je beschadigingen ziet, repareer die dan. Dat kun je doen met een muurvuller. Zo verdwijnen oneffenheden en wordt de muur weer helemaal glad. Daarna is het een kwestie van schuren. Als er nog oud behangpapier op de muren zit, is het ook slim om dit eerst grondig te verwijderen. Nu kun je beginnen met het leuke werk: het leukste behang voor in jouw interieur uitkiezen! 

Behang kopen

Als je behang gaat kopen, is er een aantal dingen waarop je moet letten. Zo moet je eerst uitzoeken welke soort behang je wil. Vervolgens is het belangrijk om kleurverschillen te voorkomen. Dit doe je door behangrollen met hetzelfde batch nummer te kopen. Ook kun je beter te veel dan te weinig kopen. Misschien gaat er wel iets mis en kom je een stuk tekort. Dat wil je natuurlijk niet. Als je behangpapier met een mooi printje besteld, moet je er rekening mee houden dat de patronen van de verschillende banen op elkaar moeten aansluiten. Dan moet je het behang dus snijden, zodat het goed op elkaar past. De overige stukken kun je gebruiken voor smalle stukken muur, zoals boven de deur of verwarming.

Volg de juiste stappen

Je kunt niet zomaar in de wilde weg beginnen met behangen. Daar krijg je later spijt van. Volg dus de juiste stappen voor het beste resultaat. Het is belangrijk om te beginnen met een voorstrijkmiddel voor een goede hechting. Verdeel de voorstrijk met een verfroller over de muur en laat goed drogen. Nu is het tijd om de behanglijm te mengen, zoals staat beschreven op de verpakking. De lijm kun je op de muur aanbrengen met een roller. Smeer de lijm iets breder dan de breedte van de stroken, zo voorkom je dat de randjes later loslaten. Nu kun je het behang insmeren met de lijm en de eerste baan aanbrengen. Je kunt het beste bovenaan beginnen. Let op: het is belangrijk om recht te behangen. Doe dit met een waterpas. Denk er ook aan om bovenaan bij het plafond wat speling te houden: een plafond is namelijk nooit helemaal kaarsrecht. Zo voorkom je dat je straks hoekjes mist! 

Help: stopcontacten en lichtknoppen

Het is belangrijk om de stroom uit te schakelen voordat je begint met behangen rondom stopcontacten en het afdekplaatje eraf te halen. Het behang kun je aanbrengen en met een mesje kun je de vorm van de lichtknop of het stopcontact uitsnijden. Druk de hoeken goed aan met een behangspatel. 

Bubbels, naden of overtollige lijm

Als je achteraf nog wat luchtbubbels, loslatende naden of overtollige lijm ontdekt, hoef je niet meteen in paniek te raken. Met een behangspatel kun je de bubbels uit het behang vegen. Met een nadenroller en wat extra lijm kun je de naden insmeren, zo worden ze weer strak en laten ze niet meer los. Ook overtollige lijm is geen ramp: met een vochtige spons kun je dit zo wegvegen. 

You may also like

Comments are closed here.