Meer vlinders in de tuin: zo doe je dat


Wil jij graag meer vlinders naar je tuin lokken? Wij geven de beste tips voor iedereen die een prachtige vlindertuin wil creëren. Zo kun jij van het vroege voorjaar tot het late najaar genieten van deze bijzondere fladderaars. 

In Nederland leven ongeveer 58 verschillende soorten dagvlinders. Helaas doen ze het steeds slechter in ons land. Omdat er nog maar weinig bloeiende bloemen zijn om van te leven en ze slecht reageren op veranderingen in het milieu en het klimaat, wordt de kans op uitsterven steeds groter. En dat willen we niet! Wij zetten 5 tips voor jou op een rijtje om de vlinders in ons land een handje te helpen. 

zilveren maan vlinder
 1. Begin met planten

Als je meer vlinders in je tuin wil, is het zaak om te beginnen met het planten van vlinderplanten. Vlinders leven namelijk van nectar, dat is de zoete stof die in bloemen zit. Als er van het voorjaar tot het najaar bloemen bloeien in jouw tuin, is de kans op meer vlinders groter. Tuinen zijn een belangrijk leefgebied voor deze insecten. Deze planten zijn hartstikke goed in het lokken van vlinders:

 • Duizendblad
 • Klimop
 • Ooievaarsbek
 • Lavendel
 • Vlinderstruik
 • Zonnebloem
 • Rode zonnehoed
 • Bergamot
lavendel in tuin
 1. Warmte is belangrijk

Als echte zonaanbidders zijn vlinders vanzelfsprekend dol op warmte. Als het kouder wordt dan 20 graden, zal je weinig vlinders zien in ons land. Dat komt doordat de insecten koudbloedig zijn. Ze hebben de warmte van de zon zelfs nodig om te kunnen vliegen. Vlinders zijn altijd op zoek naar de warmste en zonnigste plekjes. Zorg er daarom voor dat jouw tuin aantrekkelijk wordt! Zorg voor een dichtbegroeide tuin die warmte vasthoudt en voor genoeg plekken zonder schaduw. Plant de vlinderlokkende planten ook zeker in de zon, dan kunnen de fladderaars hier even rustig pauzeren en genieten van een tan-sessie. 

koolwitje in tuin
 1. Zorg voor genoeg schuilplaatsen

Een kale, betonnen tuin vinden vlinders – en andere dieren en insecten – niet fijn. Ze houden van veel groen, zoals écht gras, verschillen in hoogte en laagte en genoeg schuilplekjes. In de winter kan het in ons land namelijk nog steeds flink koud worden. Iedere vlindersoort overwintert op z’n eigen manier, maar één ding is zeker: ze hebben beschutting nodig. In een kale en (te) schone tuin worden ze niet beschermd tegen nattigheid en kou, en kunnen ze zelfs bevriezen. Het is daarom slim om ‘niet te netjes’ te zijn. Laat uitgebloeide planten gewoon lekker staan en ruim niet te veel op. Losse bladeren en stenen mogen gewoon blijven liggen. Ook bijenhotels en vlinderhuisjes kun je tegenwoordig overal vinden. 

vlindertuin
 1. Voedsel voor rupsen en vlinders

Vlinders leven dus, zoals we hierboven al schreven, voornamelijk van de nectar uit bloemen. Die zit namelijk vol met vitaminen, suikers en eiwitten. In een vlindervriendelijke tuin staan dus veel nectarvolle bloemen. Maar denk ook eens aan de rupsen, ook die hebben eten nodig. De planten die rupsen graag eten, worden ook wel ‘waardplanten’ genoemd. Denk hierbij een klaver, koolsoorten en brandnetel. Rupsen zijn dus erg gek op soorten onkruid. Ook hier geldt dus: wees niet te netjes en laat onkruid hier en daar gewoon groeien. 

 1. Kruiden doen het ook goed

Kruiden behoren ook tot het favoriete kostje van veel vlindersoorten. Plant marjolein, venkel of tandzaad en je ontdekt binnen een mum van tijd een hoop fladderende vlinders in jouw tuin. Heb je geen grote tuin, maar een balkon? Ook hier kun je vlinders lokken door het planten van verschillende kruiden in potten. Ook andere planten, zoals struikveronica, aster en hemelsleutel doen het (vanaf september) hartstikke goed in pot. 

Wil jij graag je tuin upgraden voor de zomer van 2021? Ontdek hier hoe je dat doet.

You may also like

Comments are closed here.