Lenteschoonmaak checklist: hoe begin je aan de lenteschoonmaak?


Voor veel mensen is het een vaste prik in de agenda: de lenteschoonmaak. Zodra de lente eraan komt, is het tijd voor een grote schoonmaak. Weg met oude rommel en lekker aan de slag gaan met een uitgebreide reiniging van het huis. Maar hoe begin je aan de lenteschoonmaak? Deze lenteschoonmaak checklist helpt je alvast een handje op weg!

Lenteschoonmaak checklist

1. Lenteschoonmaak checklist: begin met de plafonds

Hoe begin je aan de lenteschoonmaak? Het beste is om altijd van boven naar beneden te werken. Hoewel je er misschien niet bij stilstaat, kunnen je plafonds ook flink vies worden. Ga met een ragebol eens goed door de hoeken en neem ook de lampen, ventilatoren en brandalarmen mee. En als je dan toch aan het plafond bezig bent: vervang dan direct de batterijen van je brandalarm. Dan hoef je je daar alvast een tijdje geen zorgen meer over te maken.

2. De muren

Haal eerst alle loshangende delen van de muren. Ga vervolgens met een ragebol of plumeau over de muur, van hoek tot hoek en van plafond naar de vloer. Vergeet zeker niet om alle plankjes, plinten en kozijnen goed af te nemen. Neem daarna alle dingen die je daarnet van de muur hebt gehaald af met een licht vochtige doek met een beetje allesreiniger. Kant-en-klare doekjes zijn ook ontzettend handig! 

Dettol Power & Fresh schoonmaakdoekjes
Dettol Power & Fresh schoonmaakdoekjes
Schoonmaakdoekjes
Schoonmaakdoekjes
Ajax Allesreiniger Eucalyptus
Ajax Allesreiniger Eucalyptus
Dettol Power & Fresh
Dettol Power & Fresh

3. Ramen wassen

Ook ramen wassen staat op onze lenteschoonmaak checklist! Neem de ramen zowel aan de binnen- als aan de buitenkant af met een sopje dat geschikt is voor glas. In deze blogpost vind je tips om ramen te wassen zonder strepen. En als je toch bezig bent met de ramen, dan kan je net zo goed de jaloezieën of luxaflex van een goede stof- en schoonmaakbeurt voorzien. Neem meteen ook alle gordijnrails en kozijnen af voor een blinkend resultaat.

4. Kasten opruimen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil hoeveel spullen er in je kasten staan, tot je aan de lenteschoonmaak begint. Ga kast per kast te werk. Haal alle spullen eruit en neem alles goed af, zowel van binnen als van buiten. Vergeet ook zeker de bovenkant van de kastdeuren niet. Vooral in de keuken kan hier flink wat vet aan plakken. Wees kritisch bij het opruimen en sorteren van je spullen. Heb je alle items écht nodig of was je stiekem vergeten dat je bepaalde dingen nog had? Verkoop ze tweedehands of doe er iemand in je familie een plezier mee.

5. Meubels schoonmaken

Verplaats de meubels eens een paar meter opzij om de onderkant en achterkant goed schoon te maken. Stof alle meubels af, maak ze schoon en stofzuig ze. Heb je een stomer? Top, want hiermee kan je makkelijk je meubels afnemen. Vergeet ook zeker niet om alle elektronica goed schoon te maken.

Cecotec stoomreiniger
Klik hier voor meer info over deze Cecotec stoomreiniger
Philips 2000 series stofzuiger
Philips 2000 series stofzuiger

6. De vloer schoonmaken

Tenslotte hoef je nog maar één ding te doen: de vloer schoonmaken! Begin met stofzuigen, haal vloerkleden van hun plek en klop ze buiten goed uit. Zodra al het stof en vuil is gestofzuigd, kan je de vloer dweilen. Onderstaande producten maken dweilen een stuk makkelijker én leuker!

Swiffer WetJet startset
Swiffer WetJet startset
Vileda UltraMax 2-in-1 vloerwisserset
Vileda UltraMax 2-in-1 vloerwisserset
Vileda Turbo 3in1 Mopset
Vileda Turbo 3in1 Mopset

En voilà, dan heb je na de lenteschoonmaak weer een huis dat blinkt als nooit tevoren. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat! 

You may also like

Comments are closed here.