Een leefzolder creëren, let hierop


Heb je spullen die je nu niet nodig hebt, maar wel wil bewaren? Dan verplaatsen deze spullen zich vaak naar de zolder. Tot het moment dat je denkt, die zolder daar kunnen we eigenlijk wel een mooie ruimte van maken. Er is genoeg inspiratie over hoe je een zolder leuk kunt inrichten, maar er zijn ook wat praktische zaken waar je stil bij moet staan. Bekijk hier 4 tips die het leven op zolder aangenamer maken.

  1. Plaats dakisolatie

Is het dak van de zolder nog niet voorzien van isolatie, dan is het sterk aan te raden om eerst het dak te isoleren voordat je er een leefzolder van maakt. Er gaat tot wel 30% van de warmte in huis verloren door een dak zonder isolatie. Kortom, je blijft stoken wat goed te merken is aan de energierekening. Daarnaast kan het in de zomer boven erg warm worden en in de winter heel koud. Dakisolatie zorgt voor een meer constante temperatuur.

Is het toevallig tijd om de dakpannen te vervangen? Dit is dit het moment om direct voor dakisolatie te gaan. De dakbedekking prijzen liggen gemiddeld rond de € 60 per m2 en daar komt dan nog € 20 per m2 bij voor de dakisolatie. Is je dakbedekking nog prima, dan is het mogelijk om de zolder van binnenuit te isoleren.

  1. Check de cv-ketel

In veel gevallen hangt de cv-ketel op zolder. Dit is natuurlijk een prima plek voor de cv-ketel, maar iedereen kent het gevaar van koolstofmonoxide dat kan ontsnappen. Kortom, cv-ketel onderhoud wordt hierdoor steeds belangrijker. Kies bijvoorbeeld ook voor het plaatsen van een gipswand tussen de kamer en het trapgat waar de cv-ketel hangt. Daarnaast heb je natuurlijk koolstofmonoxidemelders die onmisbaar zijn op een leefzolder.

  1. Plaats grote ramen of een dakkapel

Licht is onmisbaar in een leefruimte, dus ook op je zolder. Veel zolders hebben een klein dakraampje, maar die volstaat niet meer als je er veel tijd gaat doorbrengen. Kies daarom voor een groter raam of misschien wil je zelfs wel extra ruimte creëren met een dakkapel. Zorg voor ramen die open kunnen en met ventilatieroosters zodat er constant frisse lucht de ruimte in komt. Zeker in de zomer is dit belangrijk aangezien het op een zolderkamer goed warm kan worden.

  1. Zorg voor elektriciteit

In de meeste gevallen is er op zolder geen rekening gehouden met veel stroomgebruik. Controleer daarom goed hoeveel aansluitingen er zijn voor licht en hoeveel stopcontacten er zijn. Het is zonde als je straks de perfecte zolder hebt, muren mooi afgewerkt en er dan achterkomt dat je je hobby of werk niet kan uitvoeren omdat er niet goed licht en stopcontacten aanwezig zijn.

 

You may also like

Comments are closed here.