Kat krabt aan bank

Kat krabt aan bank? Zo kan je het krabben afleren!


Je kat krabt aan de bank? Jouw kat is zeker niet de enige die dit doet. Dikwijls vinden katten het ontzettend leuk om aan meubels te krabben en dus ook aan de bank. Sterker nog: een krabbende kat is een gelukkige kat. Het helpt een kat namelijk om zijn stress kwijt te raken. Daarnaast markeert hij door het krabben je huis als zijn thuis en zorgt hij ervoor dat zijn nagels mooi blijven. Allemaal goed en wel, maar je bank wordt er natuurlijk niet mooier op. Met deze tips kan je het krabben aan de bank afleren en kiest je kat voor de krabpaal!

1. Kat krabt aan bank: begin vroeg met trainen

Het beste is om je kat zo vroeg mogelijk aan te leren waar hij moet krabben. Jong geleerd is immers oud gedaan! Als je je kat direct aanleert om aan de krabpaal te krabben, zal hij er later wellicht niet eens aan denken om aan je bank of andere meubels te komen. Heeft je kitten moeite om te begrijpen wat je bedoelt wanneer je de krabpaal voor zijn neus plaatst? Geef dan een kleine beloning iedere keer dat hij op de krabpaal gaat. Het is een oud trucje maar bij veel katten werkt belonen heel goed. 

Tegenwoordig bestaan er ontzettend leuke krabpalen voor katten, zoals deze!

2. Sproei met water

Het kan natuurlijk altijd dat belonen voor je kat niet werkt. Misschien werkt afstraffen beter voor jouw viervoeter. In dat geval kan je een spuitfles met water vullen en een beetje water sproeien, telkens wanneer je kat aan je bank of ander meubilair krabt. Een beetje water kan heus geen kwaad en je slimme kat heeft vast snel door wat jouw bedoeling is.

3. Knip de klauwen

Om de schade aan je meubilair te beperken, kan je om de zoveel weken de nagels van je kat trimmen. Hiermee voorkom je het krabben aan de bank natuurlijk niet, maar het is wel verstandig om te doen als je kat het nog niet heeft afgeleerd. Je kunt de nagels van je kat zelf knippen met een speciale nagelschaar, bijvoorbeeld als je kat slaapt, maar je kunt uiteraard ook een trimsalon bezoeken. 

4. Plaats meerdere krabpalen of andere krab voorwerpen

Als je woning groot genoeg is, kan je ervoor kiezen om meerdere krabpalen in je interieur te plaatsen. Op die manier kan je kat zijn stress kwijt in verschillende ruimtes en maak je een echt kattenpaleis van je huis! Er zijn ook andere voorwerpen waar katten aan kunnen krabben, zoals deurmatten of anti krab meubelbescherming zoals je hieronder kunt zien.

Balvi kat deurmat
Klik hier voor meer info over bovenstaande deurmat
Ikado Kokosmat met spelend katje
Alle informatie over bovenstaande Ikado kokosmat met spelend katje vind je hier

5. Kijk naar het gedrag van je kat

We benoemden het al eerder dat je kat krabt wanneer hij stress heeft. Echter gebeurt het ook wanneer katten in paniek zijn of als ze niet genoeg naar buiten kunnen gaan. Sta er dus even bij stil als het krabben aan bank of andere meubels ineens veel erger is geworden. Als het krabgedrag van je kat verandert, kan er ook iets anders aan de hand zijn. Het kan bijvoorbeeld dat je kat de laatste tijd een beetje ongelukkiger is of dat er iets mis is met zijn gezondheid. Bij twijfel is het verstandig om eens bij de dierenarts langs te gaan.

Meer lezen over huisdieren:


Dit kost een hond gemiddeld

Weinig mensen staan stil bij het feit dat je ook je huisdieren kunt verzekeren

You may also like

Comments are closed here.