kosten hond

Dit kost een hond gemiddeld


Laten we beginnen met te melden dat geen enkele hond hetzelfde is. De ene hond heeft een lang leven zonder kwaaltjes, de andere hond mankeert regelmatig iets. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het ras en het geslacht van de hond. Toch is het zeker wel mogelijk om iets te zeggen over de gemiddelde kosten die je hebt als je een hond als huisdier hebt of wilt.

1. Hondenvoer

De kosten van hondenvoer kunnen flink uiteenlopen. Dit heeft natuurlijk te maken met de behoeften van je hond, maar ook voor de keuze van het merk. Geef je je hond een goedkoop basismerk? Of geef je je hond juist speciaal voer voor het ras van een duurder merk?

Basismerk:

  • Grote hond (50-70 kg): €30,- per maand
  • Middelgrote hond (30-50 kg): €20,- per maand
  • Kleine hond (5-30 kg): €15,- per maand

Je kiest dan voor een goedkoop basismerk hondenbrokken. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere merken. Ga je bijvoorbeeld voor een hondenbrok die speciaal voor het ras is samengesteld, dan betaal je al snel het dubbele per maand.

2. Vaccineren

Het vaccineren van een hond is niet verplicht. Het wordt echter wel geadviseerd, zeker bij jongere honden. De hond wordt dan gevaccineerd voor enkele veel voorkomende hondenziekten waar die dodelijk kunnen zijn. Gemiddeld kost het vaccineren ongeveer €100,- per jaar.

3. Ontwormen

Een hond moet zeer regelmatig ontwormd worden. Bij puppies gebeurt dit elke twee weken. Bij volwassen honden is het advies om elke maand of elke twee maanden een wormenkuur te gebruiken. Zo voorkom je dat de wormen zich in de darmen nestelen en zich verplaatsen naar de longen en/of het hart. Het ontwormen kan met tabletten of met een pasta. Ontworming voor een hond kost gemiddeld zo’n €30,- per jaar.

4. Vlooienmiddel

Vlooien zijn heel vervelend. Ze kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van zowel je hond als jouzelf. Vlooien geven in eerste instantie vooral huidproblemen (jeuk. eczeem). Maar ze kunnen ook bepaalde ziekten overdragen. Daarom moet je hond maandelijks een vlooienmiddel krijgen. Een vlooienband zoals de Seresto voor de hond is nog gemakkelijker. Deze werkt gedurende acht maanden zonder dat je er nog iets aan hoeft te doen. Met een vlooienband kost het je gemiddeld €35,- per jaar.

5. Hondenbelasting

Een vaste terugkerende kostenpost is de hondenbelasting. De belasting is afhankelijk van de gemeente waar je woont. Je moet verplicht je hond aanmelden voor de belasting. Doe je dit niet en wordt ontdekt dat je een hond hebt, dan kost het je een flinke boete. Gemiddeld kost de hondenbelasting zo’n €100,- per jaar, afhankelijk van je woonplaats.

6. Hondenspullen

Naast de verzorging moet je hond natuurlijk ook een aantal spulletjes hebben. Denk aan een hondenhok of bench, speelgoed, een mand en ga zo maar door. Eenmalig kost dit je ongeveer €200-300,-. Daarnaast heb je nog kosten die regelmatig terugkomen, zoals een nieuwe borstel of een nieuw speeltje. Reken daarvoor op zo’n €50,- per jaar.

7. Medische kosten

Naast al deze vaste kosten heb je ook medische kosten voor je huisdier. Dat kan alleen bestaan uit een checkup elk jaar, maar het kan ook oplopen als je hond iets mankeert. Neem je een zuivere rashond, dan is de kans op medische problemen groter dan wanneer je een ‘vuilnisbakkenras’ hebt. Daarnaast is het een kwestie van geluk of pech hebben. Medische kosten kunnen soms flink oplopen. Een dierenverzekering is daarom helemaal geen slecht idee. Sluit deze op tijd af, want als je hem pas afsluit wanneer je hem nodig hebt kost heet je vaak extra geld en zijn bepaalde zaken uitgesloten van verzekering.

Een hond is niet goedkoop. Daar staat tegenover dat je er vaak een vriend voor het leven aan hebt. Honden zijn heel trouw en ze kunnen fantastische huisgenoten zijn. Wil jij een hond aanschaffen? Vraag je dan af of je deze kosten ervoor over hebt.

You may also like

Comments are closed here.