Hybride warmtepomp verplicht Dit zijn de mogelijkheden

Hybride warmtepomp verplicht? Dit zijn de mogelijkheden


De kranten en nieuwssites staan er vol mee: de energiekosten zijn flink aan het stijgen. Het kan je dan ook bijna niet ontgaan zijn dat de overheid het vanaf 2026 verplicht stelt om bij het vervangen van je cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief zoals een hybride warmtepomp. Dat zal er meteen voor zorgen dat je flink op je energiekosten bespaart. Maar hoe zit dit precies? Wat zijn de mogelijkheden voor een hybride warmtepomp? Of zijn er nog andere mogelijkheden? Wij geven je duidelijkheid in dit artikel. 

De hybride warmtepomp als standaard

In mei 2022 is door het kabinet aangekondigd dat de hybride warmtepomp de standaard wordt voor het verwarmen van woningen vanaf 2026. Als je je cv-ketel dus gaat vervangen, ben je verplicht om te kiezen voor een duurzamer alternatief. De Rijksoverheid heeft een aantal vragen en antwoorden over de hybride warmtepomp als standaard op een rij gezet. 

Nog meer keuzemogelijkheden

Nu zou je vanuit de berichtgeving mogelijk kunnen denken dat je alleen kunt kiezen voor een hybride warmtepomp. In veel gevallen zal dat ook een goede keuze zijn, maar er zijn nog meer mogelijkheden om je woning duurzaam te verwarmen. Zo kun je ook kiezen voor een ‘gewone’ warmtepomp waarmee je helemaal van het gas af kunt. Hoe dit verschil precies zit, leggen we verderop in dit artikel verder uit. Maar denk ook aan het aansluiten van je woning op het warmtenet, zoals blokverwarming of stadsverwarming. De hybride warmtepomp is dus zeker niet de enige optie, het gaat erom dat je kies voor een duurzamere manier van verwarmen en dus niet meer standalone voor de cv-ketel.

All-electric of hybride warmtepomp

Als je de eerste term in deze kop leest, vraag je je misschien af wat we hiermee bedoelen. Of misschien weet je ook niet wat een hybride warmtepomp is. Een all-electric warmtepomp zorgt 100% gasloos voor het verwarmen van je woning en in combinatie met een boiler het verwarmen van tapwater. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht en zet dit met behulp van elektrische energie om in warmte. Een hybride warmtepomp wordt gecombineerd met je cv-ketel. In die combinatie zorgt je cv-ketel nog voor het verwarmen van water en bij piekbelasting springt deze ook nog bij voor het verwarmen van je woning. Verder zorgt de warmtepomp voor het grootste deel nog voor de verwarming.

Zo weet je in ieder geval al meer over de mogelijkheden die je vanaf 2026 hebt bij het vervangen van je cv-ketel. Laat je goed informeren door een installateur met kennis van zaken.

You may also like

Comments are closed here.