Houtpellets kopen voor een pelletkachel


Als u uw woning verwarmd door middel van een pelletkachel is het heel belangrijk om de juiste houtpellets te gebruiken. De pellets worden ook wel houtkorrels genoemd, hout is namelijk het hoofdbestanddeel van de pellets. Hout zaagsel wordt vermengd met water en onder hoge druk worden hier pellets van geperst.

De kwaliteit van de pellets hangt van veel factoren af: van welke houtsoort(en) het zaagsel afkomstig is en de verhouding tussen water en zaagsel bijvoorbeeld. Iedere houtsoort heeft specifieke ontbrandingskarakteristieken en houtpellets van lage kwaliteit kunnen de pelletkachel aantasten tijdens de verbranding. Daarom hangt de betrouwbaarheid van uw kachel zelfs af van de kwaliteit van de pellets.

Donkere of lichte pellets

Er zijn veel soorten pellets te koop, verschillende afmetingen, hoeveelheden, donkere en lichte. Lichtgekleurde pellets bestaan volledig uit zachthout, vaak dennen of essenhout. Vaak zijn de lichte pellets duurder dan de donkere houtkorrels. De lichte pellets zorgen voor een hoog rendement door een schone verbranding.

Donkere pellets worden vervaardigd uit hardhoutsoorten. Vaak worden verschillende soorten hout met elkaar gemixt om het beste resultaat te krijgen. De donkere pellets hebben een hogere verbrandingswaarde en worden heter. Als de pellets worden gewonnen uit zuiver kwaliteitshout is er niet een goede of slechte soort. Beide soorten kunnen goed werken en beide soorten hebben karakteristieke verbrandingseigenschappen.

Werk niet met goedkope pellets

Als iets te mooi om waar te zijn is… Dan is dat vaak ook zo. Waar moet u op letten bij het kopen van houtpellets? De allergoedkoopste pellets worden gemaakt van lage kwaliteit zaagsel en worden gemengd met een lijm- of bindmiddel zoals mais- of zetmeel. Deze pellets bevatten vaak zouten die tijdens de verbranding worden omzet in chloorgas. Dit chloorgas is slecht voor uw pelletkachel en kan zelfs schadelijk zijn voor uw kachel.

Kwaliteitskeurmerk voor pellets

Er zijn veel aanbieders van pellets. Om het de consument makkelijker te maken heeft de Europese Unie een keurmerk opgesteld. Producenten die aan die keurmerk willen voldoen moeten zich tijdens de productie aan strenge eisen houden. Kwaliteitspellets hebben een  EN PlusA1 certificaat. Pellets die aan deze eisen voldoen produceren weinig as bij verbranding.

You may also like

Comments are closed here.