Hoe kan ik mijn energieverbruik verminderen?


Een energierekening kan al snel hoog oplopen. Gelukkig is het mogelijk om via enkele simpele gedragsveranderingen de kosten significant te beperken. Dit artikel overloopt enkele tips om uw energieverbruik te verlagen.

Zet de verwarming wat lager

Door de centrale verwarming thuis met 1 °C te verlagen kun je al tot 7% energie besparen en je zult er helemaal geen last van hebben als je een extra trui aantrekt. Laat zeker ’s nachts de temperatuur zakken en beperk het gebruik van elektrische bijverwarming. Ook het sluiten van gordijnen en rolluiken draagt bij tot minder energieverlies doordat warmte minder makkelijk via de ramen naar buiten kan.

Schakel over op spaarlampen

Op plaatsen die vaak verlichting nodig hebben is het aangeraden om gloeilampen of halogeenlampen te vervangen door spaarlampen. Ook led-lampen zijn een interessante optie, aangezien deze nog zuiniger en bovendien gezelliger zijn. De beste tip is natuurlijk om het licht niet onnodig te laten branden. Schakel steeds het licht uit bij het verlaten van een ruimte of gang!

Huishoudtoestellen: wassen en drogen

Huishoudtoestellen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van je energieverbruik. Denk maar aan wassen, drogen of strijken. De meeste toestellen hebben tegenwoordig een energielabel dat informatie geeft over het energieverbruik van het toestel. Apparaten met een A+++-label zijn het energiezuinigst, toestellen met een G-label zijn helemaal niet zuinig. Zo verbruikt een droogkast met C-label tot 5 keer meer energie dan een droogkast met A+++-label.

Wassen op 60 °C is ruim voldoende voor witte was. Daarbovenop is het voordeliger de machine helemaal vol te steken in plaats van 2 halve wasbeurten te doen. Laat het wasgoed uitzwieren om de droogbeurt de verkorten.

Vermijd de droogkast door de was te laten drogen op een rek of aan een waslijn. Dit kan ook tijdens de wintermaanden of op regenachtige dagen: hang de was gewoon binnen op.

Besparen in de keuken

Doordachte keuzes met betrekking tot de koelkast, diepvriezer en vaatwasser kunnen je veel geld uitsparen. Voor de koelkast is een temperatuur van 4 tot 6 °C ideaal. Elke graad lager verbruikt tot 5% meer energie. Steek de koelkast ook niet overvol en vermijd warme voedingswaarden in de koelkast, dan gaat deze meer verbruiken.

De ideale temperatuur voor de diepvriezer is -18 °C en ook hier geldt dat elke graad lager een verhoogd energieverbruik met zich meedraagt. In tegenstelling tot de koelkast is het een goed idee om de diepvriezer zo veel mogelijk op te vullen. Dit voorkomt het binnendringen van warme lucht bij het openen van de diepvriezer.

Tot slot is afwassen met de hand niet per se zuiniger dan een vaatwasser. Je gebruikt immers warm water voor het sopje of om te spoelen, maar dit zul je minstens één keer moeten vervangen. Zo gebruik je al snel 10 liter water per afwasbeurt. Vaatwassers zijn tegenwoordig zuiniger doordat ze zelf kunnen bepalen hoeveel water nodig is en hoe warm het water moet zijn.

Overstappen op een goedkopere energieleverancier

Soms is het gewoonweg beter om te veranderen van energieleverancier. Energie vergelijken is dan de beste manier om de goedkoopste leverancier te vinden. Energie vergelijken gebeurt op basis van energieprijzen en is een snel en simpel proces. Overstappen op een goedkopere leverancier kan al snel honderden euro’s schelen op je energierekeningen!

You may also like

Comments are closed here.