Hoe blaas je je houten vloer nieuw leven in?


Als je een houten vloer hebt liggen in huis, zul je hebben ondervonden dat die na verloop van tijd dof wordt. Daarnaast wordt erover gelopen, op gespeeld en wie weet heb je wel een huisdier die af en toe een kras achter laat. Dit alles zorgt voor gebruikssporen, waardoor je na verloop van tijd de vloer nieuw leven zult moeten inblazen. Dit onderhuid is voor de meeste houtsoorten hetzelfde, alhoewel je bij bijvoorbeeld grenen vloeren extra voorzichtig moet zijn, omdat het zacht hout is. Hieronder leggen we je uit hoe je een houten vloer er weer als nieuw uit laat zien.

Beschadigingen en gebruikssporen

Als je een kwalitatief goede houten vloer koopt bij een expert als Esco vloeren, dan zal deze lang mee gaan. Toch ontkom je er niet aan dat deze beschadigd en na verloop van tijd zijn glans verliest. Je kunt natuurlijk een bedrijf inhuren die de vloer nieuw leven komt inblazen, maar je kunt het ook zelf doen. Allerbelangrijkste wat je dan moet onthouden is dat je rustig en gelijkmatig te werk moet gaan. Hout is een natuurproduct en, afhankelijk van de houtsoort, erg bewerkelijk. Vooral het schuren moet secuur gebeuren om te zorgen dat er geen golven in de vloer komen.

Dit heb je nodig

Om je houten vloer er weer als nieuw uit te laten zien heb je de volgende spullen nodig: schuurpapier, een parketschuurmachine, een kantenschuurmachine, lak en een lakroller. Heb je dit in huis, dan kun je aan de slag. Verwijder daarvoor alle meubels en spullen van de vloer. Zorg dat zaken die je in de ruimte laat hangen, goed worden afgeplakt tegen het stof dat vrijkomt. Dit geldt ook voor eventuele kasten en deuren. Check daarna de hele vloer op uitstekende spijkers en loszittende delen, omdat deze gevaarlijke situaties kunnen opleveren.

Schuurmachine

Informeer bij een doe-het-zelf-zaak welke parketschuurmachine het meest geschikt is voor het type vloer dat in huis ligt en schuur de vloer vervolgens in banen. Vergeet niet aan het einde van de baan de machine weer omhoog te halen zodat deze zich niet in de vloer draait. Let hierbij op dat je alleen schuurt als de machine aan staat. Schuur de vloer met schuurpapier dat geschikt is voor jouw vloer. Dit is afhankelijk van het soort hout. 

Blijf bewegen

Schuur de vloer in de lengte helemaal blank en blijf bewegen, als je op één plek stil blijft staan, zal daar te veel worden geschuurd. . Voor het schuren van de zijkanten en hoeken van de vloer kun je het beste een kantenschuurmachine huren. Zorg in ieder geval dat je met de normale schuurmachine bij de randen weg blijft en zoek die randen niet te veel op.

Met de hand

Het is ook mogelijk om een houten vloer te schuren met de hand. Dit is een tijdrovende klus maar wel erg handig voor het schuren van hoeken of kleine ruimtes waar de machine niet past. Ook is schuren met de hand geschikt om groeven te schuren. Als je de houten vloer met de hand schuurt heb je uiteraard ook veel meer controle. Vooral voor mensen met weinig ervaring is dit handig, omdat je dan niet snel te veel weg schuurt.

Olie voor je houten vloer

Het is ook mogelijk om uw houten vloer na het schuren te oliën met een tint of kleur. Het voordeel van olie is dat de vloer zoveel olie opneemt als mogelijk is. Hierdoor kunnen er geen andere vloeistoffen of vuil meer intrekken waardoor de vloer kan worden beschadigd. Olie voor je houten vloer geeft dus bescherming en kleur aan de vloer. Hierdoor is de vloer makkelijker te onderhouden en geeft het een warme sfeer aan de woning. Daarnaast hoef je bij het oliën van je vloer niet 24 uur te wachten tot het droog is, zoals bij lak wel het geval is.

You may also like

Comments are closed here.