lichtplan voor de slaapkamer

Het verlichten van je slaapkamer: belangrijke aandachtspunten


De kamer op een goede en effectieve manier verlichten is lastiger dan je op het eerste oog zou denken. Er zijn namelijk nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden als je slaapkamer verlichting bed zoekt. Welke zaken dat zijn en hoe je jouw slaapkamerverlichting goed kunt installeren lees je hieronder. We hebben de belangrijkste aandachtspunten, nuttige verlichting slaapkamer tips en slaapkamer verlichting ideeën voor je op een rijtje gezet.

Maak een lichtplan voor de slaapkamer

Het is aan te raden – dat is een van de belangrijkste slaapkamer verlichting ideeën – om een lichtplan voor de slaapkamer te maken. Dit is een plattegrond waarop je precies aftekent waar de slaapkamer verlichting bed moet komen.

De basisverlichting moet in orde zijn

Als er iets vervelends is in een slaapkamer, is het wel als er niet een goede standaardverlichting is. Zorgen voor goede standaardverlichting is dan ook een van de belangrijkste verlichting slaapkamer tips. Zorg voor één goede, centrale kamerlamp die de hele ruimte gelijkmatig verlicht. Natuurlijk mogen het ook meerdere lampen zijn. Belangrijk is dat de ruimte evenredig verlicht kan worden. Een goede optie is hier een grote plafondlamp ophangen of aan het plafond monteren. Ook kun je kiezen voor enkele krachtige led-spotlichtjes.

Kies voor energiezuinige verlichting

Tegenwoordig is led-verlichting de norm, ook in slaapkamers. Led-lampen gaan veel langer mee dan de traditionele verlichtingssoorten als halogeen- of gloeilampen. Daarbij zijn ze tot wel 7 procent energiezuiniger. Verder zijn zijn led-lampen direct op volle sterker en staan ze bekend als robuust en sterk.

erlichting slaapkamer tips

Bij het bed hoort een goede leeslamp

Naast het bed staan nachtkastjes, waar natuurlijk een goede leeslamp op hoort te staan. Leeslampen zijn niet alleen nuttig als je voor het slapengaan nog even wilt relaxen met een boek, smartphone of een tijdschrift. Ook zijn ze handig als je ’s nachts naar het toilet moet of in de vroege ochtend je bed uit moet gaan om naar het werk te gaan.

slaapkamer verlichting ideeën

Plaats extra schakelaars op handige plekken

Je kent het wel: je bent net lekker warm aan het worden onder de dekens, als je ontdekt dat de grote kamerlamp nog aanstaat. Niets is er vervelender om dan weer het bed uit te moeten stappen om de lampen uit te schakelen. Door een of meer extra schakelaars naast bed te plaatsen, kun je de lampen ook op afstand uitzetten.

Verlichte kastjes zijn praktisch en sfeervol

Een leuk idee is om de binnenkant van kasten met led-stroken te verlichten, die via een sensor aangaan als de deur geopend wordt. Dit is handig, want je ziet dan ook de kleding die meer achter in de kast ligt. En natuurlijk zorgt stoere kastverlichting voor de nodige extra sfeer en ambiance!

You may also like

Comments are closed here.