Harmonicalampen


De harmonica lampen oftewel schaarlampen zijn lampen die aan de muur verbonden worden met een in harmonicastijl gemaakte bedrading. De harmonica wandlamp is een lamp die, meestal met schroeven, aan de muur wordt vastgemaakt.

Ontwerp

De harmonicalamp werd ontworpen door Jean-Louis Domecq. Domecq zat vaak in een kleine werkplaats en had een geschikte verlichting nodig om zijn werkzaamheden te belichten. Omstreeks de jaren ’50 was Domecqs ontwerp af. De Jieldé lamp was geboren. Deze lamp bestond uit een bolvormige koepel met daarin een lamp die bevestigd was op een verlengstuk dat verbonden werd met elektriciteit aan de muur. Omstreeks de jaren ’80 werd het ontwerp aangepast naar wat we vandaag kennen als de harmonicalamp.

Antiek of vernieuwend?

Tegenwoordig komen de harmonicalampen vaak terug in design interieur. De vraag rijst dan ook bij binnenhuisarchitecten of de lamp antiek of eerder vernieuwend is. Het concept is antiek maar de harmonica wandlamp vindt tegenwoordig al snel zijn plaats in veel verschillende hedendaagse huis- en slaapkamers.

Harmonica lampen komen voor in verschillende formaten en kleuren en kunnen zich zodanig passen binnen een interieur. Ze geven een aparte sfeer en doen hun werk als verlichting zeer goed. Met andere woorden er is geen reden waarom we de lamp zouden afschrijven als antiek.

Integendeel. De laatste jaren is er een opmars te zien van retrospullen en oude antiek die weer modern wordt. Denk bijvoorbeeld aan de colberts en de oude herenkostuums. Retro en vintage is meer dan ooit bezig met aan een positieve opmars.

Verschillende types

De harmonica wandlampen komen voor in diverse types. Zo kan je er vinden die je aan de muur moet bevestigen maar ook lampen die je aan het plafond kunt hangen. Aan de muur kan de lamp worden verlengd tot de maximale lengte bereikt is. Aan het plafond creëert dit een heel ander effect aangezien de lamp dan niet uitschuift maar naar beneden komt.

Daarnaast is het natuurlijk ook zaak om rekening te houden met het type lampen dat men wil gebruiken voor de harmica lamp. Over het algemeen wordt er bij harmonica lampen gebruik gemaakt van een grote fitting. Hiervoor heeft men de zogenaamde E27 lampen nodig. Bij de aanschaf van een haromica lamp, worden er vaak geen lampen bij geleverd. Hiervoor kan men Karwei lampen gebruiken. Bij Karwei vind je een uitgebreid assortiment kwalitatieve lampen voor verschillende fittingen.

Tot slot

Harmonicalampen worden ook schaarlampen genoemd. Ze zijn ontstaan vanuit het ontwerp van de Jieldé-lamp van Jean-Louis Domecqs. De lampen komen voor in formaten die aan de wand kunnen worden bevestigd en aan het plafond. De plaats waar ze hangen creëren een ander effect op basis van de diepte waar de lamp naartoe beweegt (opzij of naar beneden).

Uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/309692911856106799/

You may also like

Comments are closed here.