overkapping

Waar moet je op letten bij het bouwen van een overkapping?


Een overkapping maken in je tuin is een leuke klus. Je kan vrij eenvoudig een stevige overkapping maken die jaren meegaat. Hierin stal je je fiets, zet je je tuingereedschap of geniet je van buiten met je gezin. Als je zelf een overkapping met mooie lichtplaten gaat maken, let dan op de volgende punten.

Een goede fundering maken

Een stevige en egale fundering is letterlijk de basis voor een prima overkapping. Een egale ondergrond van beton is de aangewezen oplossing. Je kan zelf beton storten: dit is de beste oplossing en is minder moeilijk dan veel mensen denken. De makkelijkere opties zijn het leggen van zware betontegels of betonpoeren. Die leg je neer op een ondergrond van zo’n 20 centimeter zand. Je kan ook een fundering metselen met stenen – dit is een even goede manier om een fundering te maken, maar wel tijdrovend.

Bouwen met hardhout

Hardhout is de beste en meest populaire keuze voor het maken van een overkapping. Het rot en schimmelt nauwelijks, zeker als het goed onderhouden wordt. Je zorgt dat de staanders diep in de grond en in de betonnen fundering komen te zitten. Je verbindt de uiteinden van de staanders door er dakliggers op te monteren. Daar overheen komen weer de draagbalken voor de dakbedekking. Je kan ook wanden in de overkapping plaatsen. Zeker als je die wilt gebruiken als zithoek is dat aan te raden: je hebt minder last van wind en de hoek wordt er comfortabeler door. Een vloer gemaakt van vlonderplanken zorgt tenslotte voor een perfecte plek om in elk weer van je tuin te genieten.

Een dakbedekking kiezen

Eén van de redenen om een overkapping te maken, is natuurlijk dat je een regenvrije plaats in je tuin wilt creëren. Je gaat dus een laag dakbedekking aanbrengen als laatste stap van de klus. Dat kan je met verschillende materialen doen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Dit zijn een paar populaire opties.

– Dakfolie van EPDM is relatief duur, maar is stevig en makkelijk naadloos aan te brengen en op het dak te kitten.
– Dakpannen zijn zwaar, maar ze leveren een erg mooi resultaat op. Een makkelijker alternatief is het gebruik van platen met een dakpantextuur.
– Golfplaten zijn goedkoop en stevig. Met speciale spijkers zet je die vast op een lattenframe. Lichtplaten zijn doorzichtige golfplaten, waardoor je overkapping een goed verlichte plek wordt.

You may also like

Comments are closed here.