Goeie vraag: hoe doe je de handwas?


Heb je een paar delicate items in je kledingkast hangen die je liever niet in de wasmachine wast, samen met de andere vuile was? Dan is een handwas een goede oplossing! Maar hoe doe je de handwas eigenlijk? In dit artikel delen we een aantal handige tips voor het wassen met de hand. Zo ben je zeker dat je de handwas op de juiste manier uitvoert.

hoe doe je de handwas

Check eerst het etiket van je kledingstuk

Ga je een handwas doen? Voordat je de gootsteen laat vollopen, is het verstandig om eerst even op het etiket in je kledingstuk te kijken. Hierop vind je de wasinstructies en de richtlijnen voor de temperatuur van het water. Zo staat er bijvoorbeeld een label met een emmer met water op. De getallen in deze emmer staan voor de maximale wastemperatuur. 

Staat er een handje in het symbool? Dan is het kledingstuk geschikt voor handwas. Als er een kruis door de emmer staat, mag het kledingstuk alleen gestoomd worden en niet gewassen worden met water. 

de handwas doen

Hoe doe je de handwas? Tips voor het wassen met de hand

1) Lees het waslabel om het type stof te bepalen, bijvoorbeeld wol of zijde. Zo kan je het juiste wasmiddel bepalen. Welk wasmiddel voor handwas? Ieder standaard wasmiddel zou voor de meeste kledingstukken moeten werken. Fijne stoffen kan je eventueel met een zachter wasmiddel wassen, zoals fijn of mild wasmiddel.

2) Indien nodig kan je eerst specifieke vlekken behandelen. Zo ga je te werk: breng met je vingertoppen voorzichtig een vlekverwijderaar of vloeibaar wasmiddel aan. Belangrijk is dat je niet schrobt. Knijp tijdens het weken een paar keer voorzichtig het schuimende water door het kledingstuk.

3) Vul de gootsteen met lauw of warm water, afhankelijk van het waslabel van je kledingstuk en stop de kleding erin. Zijde, wol of felle kleuren kan je het beste in koud water reinigen. Voeg daarna de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel toe. Spoel het wasmiddel in het water om ervoor te zorgen dat het helemaal is opgelost. Leg vervolgens je kledingstuk in het water en dompel het voorzichtig onder. Het water kan van kleur veranderen maar dit is geen reden tot paniek. Het is gewoon de textielverf die kleur afgeeft. Na de handwas zal je geen kleur verliezen.

4) Spoel het kledingstuk grondig uit met water. Heb je een sproeier op de kraan? Stop dan alle lichte kledingstukken, zoals zwemkleding en lingerie, in een vergiet en spoel dit schoon. Heb je geen sproeier? Vul de gootsteen met koud, helder water en dompel het kledingstuk onder. Knijp het water door om te spoelen en herhaal indien nodig.

5) Knijp dan het overtollig water eruit. Let op: het uitwringen van natte, delicate stoffen kan schade veroorzaken. Om dit te voorkomen, til je het kledingstuk voorzichtig met beide handen op en knijp je er voorzichtig zoveel mogelijk water uit. Leg het daarna plat op een absorberende handdoek, en rol de handdoek en het kledingstuk samen totdat het water volledig is opgenomen.

6) Laat de gewassen kleding liggend drogen. Vooral bij delicate stoffen zoals breisels is dit aangeraden. Voor extra zorg en om het drogen te versnellen, kan je truien en zwemkleding op een droge handdoek leggen en deze vervolgens aan de lucht laten drogen. Is de voorkant droog? Dan draai je het kledingstuk om.

zo doe je de handwas

Zo, dit zijn een aantal handige tips voor het wassen met de hand. Om jezelf tijd te besparen, kan je perfect meerdere kledingstukken in dezelfde kleur en/of stof gezamenlijk wassen. Zo gaat de handwas een stukje sneller!

Lees ook: Slimme tips voor als je veel moet wassen

You may also like

Comments are closed here.