GU10 led spot

Belangrijke vragen bij het uitkiezen van een GU10 led spot


Ondanks dat de GU10 led spot tegenwoordig de meest voorkomende spot is in onze woningen blijft het uitkiezen van een goede variant soms toch lastig. Daarom hebben wij in deze blog een paar belangrijke vragen voor je op een rijtje gezet die je aan jezelf moet stellen als je een nieuwe lamp gaat uitkiezen. Op deze manier selecteer je altijd de meest geschikte spot voor iedere armatuur.

  1. Welke voltage?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je je halogeenspot gaat vervangen door een GU10 led spot of als je een led spot aan een nieuwe armatuur gaat toevoegen. Eén van die punten is de voltage. Dit is het belangrijkste als je een 12V halogeenspot gaat vervangen door een 230V led spot. Om de 12V van de halogeenspot om te zetten in 230V zat er namelijk een trafo in de armatuur en deze moet er weer uitgehaald worden voordat je je nieuwe 230V lamp gaat toevoegen. Overigens kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de trafo te laten zitten en een 12V led spot toe te voegen, maar check dan wel altijd of de fitting juist is. Ook moet je dan de halogeentrafo omruilen voor een led trafo. 

  1. Welke lichtkleur?

Bij het uitkiezen van de lichtkleur is het vooral belangrijk om te bedenken in welke ruimte je de lamp gaat ophangen. De lichtkleur heeft namelijk een ontzettend grote invloed op de sfeer die er met een lamp gecreëerd wordt. Hierbij geldt: hoe warmer het licht, hoe sfeervoller dit over het algemeen gevonden wordt. Lampen met een kleurtemperatuur van 3000K of lager zijn dus bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld de woon- en de slaapkamer of andere ruimtes in huis waarin het vooral gezellig moet zijn.

Hoe kouder het licht, hoe meer dit bijdraagt aan het verhogen van de productiviteit en de concentratie. Koud witte verlichting is dus geschikt voor het (thuis)kantoor, de keuken of de badkamer. Overal waar heldere verlichting en goede zichtbaarheid belangrijk zijn komen dit soort lampen dus eigenlijk van pas. Zoek je een GU10 led spot voor je badkamer? Zorg er dan wel voor dat je een variant uitkiest die goed bestand is tegen vochtigheid. Kies bijvoorbeeld voor lampen met een IP-classificatie van IP44 of hoger; deze zijn namelijk bestand tegen (spat)water en vochtigheid. 

  1. Dimmen of niet? 

Door een GU10 led spot te dimmen kun je de verlichting ook nog aanpassen aan de sfeer van het moment. Zo kun je namelijk altijd de juiste helderheid uitkiezen. Vind je dit belangrijk? Kies dan voor een dimbare lamp! Let wel op als je een dimbare halogeenlamp gaat vervangen door een dimbare led lamp dat je de halogeendimmer dan ook moet inruilen voor een led dimmer. Als je dit niet doet kunnen er niet alleen storingen ontstaan van de internetverbinding, maar kun je zelfs storingen veroorzaken bij diverse hulpdiensten.  

  1. Welke lichthoek?

De lichthoek van een GU10 led spot zegt iets over het oppervlakte dat er verlicht wordt. Hoe kleiner de lichthoek is, hoe meer gebundeld het licht is. Wil je dus echt een speciaal object in de spotlight zetten? Dan kun je het beste kiezen voor een kleinere lichthoek. De led spot juist gebruiken als sfeerverlichting? Kies dan voor een grotere lichthoek.

Met al onze tips kies je altijd de juist GU10 led spot uit. Deze tips zijn overigens ook zeer handig bij het uitkiezen van andere led lampen. Zo zorg je ervoor dat je altijd de juiste lamp toevoegt aan je huidige of nieuwe armatuur.

You may also like

Comments are closed here.