5 verlichtingstips voor de woonkamer


Meer dan het kiezen van mooie kroonluchters voor sociale ruimtes, zorgt een goed verlichtingsontwerp voor de energie-efficiëntie van de armaturen en voor maximaal visueel comfort binnenshuis. Bekijk hieronder de basis lichttips voor woonkamers.

Inspiratie voor verlichting woonkamer

1. Gebruik LED

De nieuwigheden en technologische updates zijn constant in de verlichtingssector. Zozeer zelfs dat de markt vandaag de dag al bijna volledig in LED werkt. Een van de belangrijkste kenmerken van LED’s is energiebesparing (het geeft veel minder uit in vergelijking met fluorescentie- en gloeilampen). De lange levensduur en het feit dat de LED geen warmte afgeeft, hebben de technologie tot de ster van de industrie gemaakt.

inspiratie voor verlichting woonkamer

2. Voorkeur voor warme tinten

Het gebruik van een wit lichtarmatuur in een woonruimte is praktisch verboden. De witte tint wordt bijvoorbeeld gebruikt in commerciële ruimtes, openbare badkamers, kleedkamers of zelfs in keukens en wasserijen. In de woonkamers is het ideaal om meer gelige tinten te gebruiken voor een intiem klimaat, visueel comfort en gezelligheid.

inspiratie voor verlichting woonkamer

3. Investeer in indirecte verlichting

Indirecte verlichting is altijd welkom. Dit type verlichting valt op door zijn discrete helderheid. Dit betekent dat gebruikers niet direct naar de lichtpunten kijken. Het licht valt tegen het plafond. Dit creëert een sfeer die bevorderlijk is voor comfort en welzijn.

Hoe minder licht in de woonkamer, hoe beter. Een goede inspiratie voor verlichting woonkamer is dat deze in tenten of achter panelen is geplaatst. Er is ook de mogelijkheid om gebruik te maken van wandlampen of kroonluchters.

lichtplan woonkamer

4. Dimmer – lichtplan woonkamer

Zowel in de woonkamer als in de televisiekamer is het mogelijk om verschillende verlichtingsscenario’s te creëren door het gebruik van de dimmer, een accessoire dat het mogelijk maakt de intensiteit van de lampen te regelen. In deze omgeving is de dimmer functioneel, waardoor de ruimte met het ideale licht blijft om niet op het scherm te reflecteren, waardoor de scherpte van het beeld wordt aangetast.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle spots in de woonkamer met de dimmer kunnen worden aangestuurd: het is noodzakelijk om op de verpakking te controleren of het product de verschillende instellingen ondersteunt.

5. Creëer een ruimte om te lezen

Een goed lichtplan woonkamer omvat lampen om indirecte lichtpunten op leeshoeken te creëren. In de woonkamer kunnen we een lamp op de achtertafel plaatsen om een speciale ruimte te accentueren. De spots in de woonkamer daarentegen zorgen voor een ander decoratief effect. Alvorens een keuze te maken, is het interessant om na te gaan of het type armatuur zich aanpast aan het architectuurproject.

You may also like

Comments are closed here.