isoleren van je dak

4 tips voor het isoleren van je dak


Is jouw woning al wat ouder, dan is het dak waarschijnlijk niet of nauwelijks geïsoleerd. Is jouw woning gebouwd vóór de jaren ’90? Dan is er geen of matige isolatie aanwezig. Toch is goede dakisolatie erg belangrijk. Warme lucht stijgt op en dus is je dak de plek waar je in de winter het meeste warmteverlies hebt. Wil jij je dak isoleren? Check deze 4 praktische tips!

1. Kijk eerst welke isolatie er al is

Vroeger werd er niet geïsoleerd. Het milieu vond men toen nog niet belangrijk. Pas in de jaren ’70 begon met voor het eerst woningen tijdens de bouw te isoleren. Het dak werd meestal geïsoleerd met platen van geperst stro. Deze platen isoleren wel een beetje, maar niet zo heel erg goed. Later werden er steeds betere materialen gebruikt. Het is altijd verstandig om te kijken welke isolatie er al is. Dan kun je besluiten of je die isolatie wilt laten zitten en gebruiken, of dat je alle oude isolatie verwijdert en nieuwe dakisolatie aanbrengt.

2. Isoleren van binnen of van buiten

Je kunt op twee manieren isoleren. De eerste methode is het eenvoudigst: je plaatst aan de binnenkant isolerend materiaal tegen de onderkant van het dak. Vaak bestaat de isolatie uit een laag glaswol, steenwol of plaatmateriaal. Dit is een prima methode, maar niet de beste. Het is het meest efficiënt als je je dak vanaf de buitenkant gaat isoleren. Daarvoor is het echter wel noodzakelijk om alle dakpannen te verwijderen. Vervolgens plaats je dik plaatmateriaal aan de buitenkant op je dak, maak je een nieuw lattenrooster en leg je de dakpannen weer terug. Dit is efficiënt, maar kost erg veel werk en heeft dus bij goede daken niet de voorkeur.

3. Controleer altijd eerst je dak

Wil je gaan isoleren? Controleer dan altijd eerst je dak. Voer zowel vanaf buiten als vanaf binnen een grondige inspectie uit. Als er iets moet gebeuren is dit het ideale moment. Indien nodig kun je nu bijvoorbeeld draagbalken of plaatmateriaal vervangen. Controleer ook extra goed op lekkage door te zoeken naar vochtige plekken aan de binnenkant. Als er eenmaal isolatiemateriaal is aangebracht aan de binnenkant van het dak, is het veel lastiger om nog lekkage te ontdekken.

4. Wat wil je nog meer gaan doen?

Ga je je dak isoleren, dan is dit het moment om extra klussen uit te voeren. Het is bijvoorbeeld een goed moment om een dakkapel te plaatsen. Dakkapellen leveren heel veel extra woonruimte op. Bovendien kun je de dakkapel, als je toch je dak gaat isoleren, direct meenemen. Dat bespaart in de kosten en zo werk je lekker efficiënt. Naast een dakkapel kan dit ook een goed moment zijn voor andere klussen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of een zonnecollector. Dit kun je doen tijdens het isoleren, zodat de leidingen ook meteen goed geplaatst kunnen worden.

Je dak isoleren is altijd een goed idee. Is jouw woning al wat ouder, dan verdien je de isolatie zeker terug. Je woning verliest namelijk significant minder warmte, waardoor je veel stookkosten bespaart. Daarnaast is de keuze voor isolatie vaak een combinatie met het realiseren van andere plannen met het dak. Met deze tips voer je de dakisolatie zo efficiënt mogelijk uit.

You may also like

Comments are closed here.