mix interieur

Zo mix je oud en nieuw in je interieur!


Tegenwoordig zien we steeds vaker dat antieke of vintage elementen in een interieur worden gemengd met moderne elementen. Deze wens om oud en nieuw te mixen kan worden aangewakkerd door de architectuur van je huis of kan juist ontstaan doordat er plots een item aan je interieur wordt toegevoegd, zoals een erfstuk. Hier zijn enkele tips die je zullen helpen oude en nieuwe meubels te mixen om op die manier een ​​geslaagd interieur te creëren.

Als je maximale impact wilt creëren in een moderne kamer met een antiek stuk, ga dan voor een gewaagde look met een groots ‘statement-stuk’ zoals een antieke kast. Zo kun je een lockerkast kopen, wat erg goed matcht met een modern interieur. En het grote voordeel van een lockerkast is dat die tegenwoordig ook nieuw worden gemaakt, waarbij ze toch een vintage uitstraling hebben. Deze strategie werkt vooral goed in een neutrale ruimte die een eyecatcher nodig heeft of juist een gevoel van contrast. Dezelfde formule kan werken voor grootschalige decoratieve stukken, zoals een gigantische Franse vergulde spiegel of een enorm vintage vloerkleed om een ​​anders moderne woonkamer een warmere sfeer te geven.

Als het gaat om het mixen van antiek met moderne stukken, kan bijna alles. Een huis moet een verzameling dingen zijn waar je van houdt en die je zinvol vindt, geen catalogus van meubels. Dat gezegd hebbende: het helpt om de patina in de vorm van oudere items door een ruimte te verspreiden, zodat de mix tussen oud en nieuw fris en verrassend aanvoelt in plaats van armoedig. 

Bij het overwegen om een ​​ouder stuk te behouden of te integreren in een modern ontwerp, is het belangrijk om na te denken over zowel vorm als functie. Antiek vertoont vaak fijn vakmanschap dat tegenwoordig moeilijker te verkrijgen is en is voorzien van ingewikkeld houtsnijwerk, inlegwerk of decoratieve details die je niet zult vinden in alledaags modern meubilair. Het spelen met lijnen en ervoor zorgen dat je een gezonde mix van oud en nieuw hebt is iets wat je constant in je achterhoofd moet houden als je gaat inrichten.

Hergebruiken en opnieuw afwerken

Hoewel er niets beter is dan de rijke patina van een antiek of vintage stuk in termen van esthetiek en waarde, is het nu eenmaal een feit dat dat niet alle antiek waardevol is of in hun oorspronkelijke staat moet worden bewaard. Als je de oude eettafel van je grootouders hebt geërfd, en deze heeft een ‘verouderde afwerking’, probeer je dan voor te stellen hoe deze eruit zou zien als die opnieuw afgewerkt wordt met een nieuwe verflaag.

Hetzelfde geldt voor stoffering. Een nieuwe stoffering kan antiek een moderne uitstraling geven zonder in te boeten aan de vintage charme. Strepen op een gebogen bank zullen de vorm benadrukken, terwijl bloemen op een stoel met rechte rugleuning wat zachtheid kunnen toevoegen. Nieuwe materialen kunnen een grote bijdrage leveren aan het toevoegen van hedendaags comfort aan vintage stukken.

Werken met kleur

Een van de uitdagingen bij het mixen van oude en nieuwe stukken is uit te zoeken hoe de mix van periodes en stijlen kan samenwerken met behoud van samenhang. Zelfs de meest eclectische interieurs hebben balans en harmonie nodig. Hoewel het mengen van oud en nieuw een kunst op zich is, is de eenvoudigste manier om verschillende elementen te integreren door ze te combineren in hetzelfde kleurenpalet. Als je een fan bent van shabby chic interiors, kun je samenhang creëren door de verschillende items roomwit te schilderen. Dit maakt het eenvoudig om stijlen en perioden te combineren en de focus op vorm en stijl te behouden.

You may also like

Comments are closed here.