glazen achterwand keuken

Welk materiaal kun je het beste kiezen voor de achterwand in je keuken?


Waar de achterwand van een keuken vroeger standaard eigenlijk altijd van tegels was, zien we daar tegenwoordig allerlei andere opties voor op de markt. Zo kun je een keuken achterwand glas hebben, maar ook van RVS, kunststof of een gestucte wand met een speciale coating erover heen. Waar je ook voor kiest, het zal makkelijk schoon te maken moeten zijn, omdat de achterwand in de keuken snel vies wordt.

Een keukenachterwand moet goed schoon te maken zijn

Je aanrecht gebruik je om groente en fruit te snijden, maar ook om sauzen of dressings te maken. Veel van deze handelingen zorgen voor spatten en viezigheid op de muur. Daarnaast zit in 9 van de 10 gevallen aan het aanrecht ook het fornuis, wat er ook voor zorgt dat de achterwand vies wordt. Vandaar dat tot 10 jaar geleden de meeste keukens een achterwand hadden die betegeld was, waardoor die wand erg makkelijk schoon te maken was. 

Een achterwand van glas

Wat je tegenwoordig steeds vaker ziet is een achterwand waar glas tegen geplaatst wordt. Daarmee creëer je een moderne en duurzame oplossing tegen het vuil op de achterwand. Glas geeft een strakke en luxueuze uitstraling aan je keuken. Tevens is glas tegenwoordig in verschillende kleuren verkrijgbaar, dus je hebt hier veel opties voor en je kunt een kleur kiezen die bij jouw stijl keuken past. Je kunt zelfs blank glas kiezen en dit laten spuiten in elke gewenste kleur. Daarnaast kun je het glas ook personaliseren en er een foto, tekst of elke gewenste afbeelding op laten zetten. Ook is glas makkelijk schoon te maken, maar dit moet wel worden bijgehouden. Als je bijvoorbeeld vetvlekken er te lang op laat zitten, dan blijven deze na het reinigen nog zichtbaar.

Een RVS achterwand

Een andere mooie oplossing voor de achterwand in een moderne, strakke keuken, is een RVS plaat. Vaak hebben dit soort moderne keukens al RVS onderdelen, zoals een afzuigkap of gas fornuis, waardoor je die stijl mooi kunt doortrekken. RVS is daarnaast erg makkelijk schoon te maken. Het enige waar je wel op moet letten is dat er makkelijk krassen op komen. Zo lang je daar echter met het schoonmaken rekening mee houdt, kan dit een erg goede en duurzame oplossing zijn tegen de viezigheid op de achterwand van jouw keuken.

Kunststof; modern en duurzaam

Veel keukens hebben tegenwoordig een kunststof werkblad en in dat geval kiest men er in dat geval ook vaak voor om het blad door te laten lopen in de achterwand, waardoor deze dus gedeeltelijk of geheel uit kunststof bestaat. Dit materiaal kun je naadloos in elkaar over laten lopen, wat een erg strak effect geeft. Daarnaast is kunststof een relatief goedkoop materiaal, vergeleken met glas of RVS. 

Breng sfeer in je keuken met tegels

Een achterwand van tegels is natuurlijk ook nog steeds een optie en vaak te zien bij landelijke en Scandinavische keukens. Wandtegels hebben meerdere voordelen. Een muur met wandtegels gaat langer mee dan een muur met alleen behang. Dit komt, doordat er bij het koken vocht vrij komt. Een ander voordeel van wandtegels is dat deze veel sfeer toevoegen en makkelijk schoon en droog te houden zijn. Hierdoor krijg je minder snel last van schimmel in jouw keuken. Bij het kiezen van wandtegels is het belangrijk dat je de juiste kleur kiest. Bij het kiezen van de kleur is het belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid licht dat jouw keuken in komt. Als er veel licht naar binnen schijnt, kun je kiezen voor een donkere kleur. 

You may also like

Comments are closed here.