Wat zijn de trends op het gebied van keukens in 2023?


Een keuken is het hart van elk huis. Van ontbijt in de ochtend tot familiediners, er is geen andere kamer die ons verenigt na een lange en drukke dag. Die keuken is in de afgelopen 20 jaar echter flink verandert. Moderne keukens zitten vol met technologische snufjes die koken leuker en schoonmaken veel gemakkelijker maken. Eenvoudige en elegante ontwerpen bepalen de esthetiek in deze ruimte. We kunnen alvast verraden dat witte accenten en koude metalen worden vervangen door aardse kleuren en natuurlijk licht.

Gekleurde keukenkastjes

Van oudsher hebben de meeste keukens de bovenkasten en de onderkasten in dezelfde kleur. Zelfs de achtermuur en het aanrecht zijn vaak kleuren van dezelfde toon. Voor 2023 zien we echter steeds vaker bij tweekleurige keukens, hierbij kun je de bovenkasten in één kleur hebben en de onderkasten in een andere kleur. Of je kunt alle kasten in dezelfde kleur hebben, maar de achterwand en de werkbladen kunnen totaal anders zijn. Contrast dus!

2023 is het jaar om je keuken te personaliseren en risico’s te nemen wat betreft kleur en kasten. Groen, blauw en antraciet vervangen gebroken wit om moderne keukens een warm, maar retro gevoel te geven. Kasten van natuurlijk hout zijn ook aan een opmars bezig en hiermee kun je ook perfect matchen. Ze kunnen vintage worden of juist klassiek, het zijn de kleuren die je ermee mixt die bepalen welke sfeer er neer wordt gezet, evenals de apparaten en decor.

Slimme apparaten

Keukenapparatuur blazen saaie en tijdrovende keuken klussen nieuw leven in. Slimme apparaten zijn de nieuwe trend voor gemak en bediening met een klik op een app op je telefoon. Evenzo als airfryers en convectieovens die van de keuken een gastvrije plek maken om te eten, in plaats van een gevreesde plek om urenlang te moeten koken. Deze trends zullen waarschijnlijk aanhouden naarmate meer keukens overschakelen van gas naar elektrisch om zowel de veiligheid als de klimaateffecten op de lange termijn aan te pakken.

Zo zijn inductiekookplaten dit jaar erg gewild. Veel steden beginnen maatregelen te nemen om het gebruik van gasfornuizen in woningen tegen te gaan vanwege de hoge uitstoot. Inductiekookplaten zien er modern uit en zijn ook nog eens erg makkelijk schoon te maken. Samen met strakke nieuwe ontwerpen en coole accessoires kan onze keuken er binnen een paar jaar behoorlijk goed uitzien.

Aardse kleuren voor muren, vloeren en oppervlakken

Helemaal wit is in 2023 uit, maar dan ook echt uit. Verwacht meer geel en groen voor plekken in de keuken met veel verkeer. En verwacht voor de ultra moderne keukens meer goud waar ooit zilver werd gebruikt. Naast verf zorgt behang ook voor hulp die zowel betaalbaar als duurzaam is.

Mensen denken er veel meer over na om milieuvriendelijk te zijn, dus zullen ze geïnteresseerd zijn in het kopen van gerecyclede werkbladen. Met de hand bewerkte bladen zullen de keuken verwarmen met een rustiek, doorleefd gevoel. Naast hardhout zijn ook keramische vloeren een blijvertje voor de komende jaren. Laminaten en steenlooks zijn een betaalbare manier om diepte aan je vloer toe te voegen.

Het bestek in 2023

Borden krijgen elk jaar veel aandacht, maar bestek is meer een praktische aankoop. Sinds de pandemie zien we echter dat we meer dingen thuis organiseren zoals familiereünies, spelavonden, logeerpartijen en barbecues in de achtertuin en in de keuken. Besteksets werden dit jaar daardoor belangrijk. Ook zijn funky bekers en opzichtige opscheplepels bezig aan een opmars. Verwacht een verscheidenheid aan opties op basis van evenement en smaak.

You may also like

Comments are closed here.