Hoe kun je een inductiekookplaat schoonmaken?


Inductiekookplaten bieden een schoon ogend, vlak oppervlak voor het bereiden van een diner. Zonder alle hoeken en gaten van een gas- of elektrische kookplaat, lijken ze gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Dit is al helemaal het geval als je gebruik maakt van een afdekplaat inductiekookplaat, al kan het reinigen van een kookplaat natuurlijk alsnog lastig zijn in sommige gevallen. Dit komt met name door het glazen oppervlak van de inductiekookplaten. Desondanks is het alsnog mogelijk om dit te doen. Met een beetje kennis en de onderstaande tips kun je ervoor zorgen dat je inductiekookplaat er net zo goed uitziet als op de dag dat je hem kocht.

Zorgvuldig reinigen  

Inductiekookplaten kunnen onder meer beschadigd raken door de manier waarop je ze schoonmaakt. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van staalwol, schuurmiddelen en schuursponzen. Je kunt juist het beste een reinigingsmiddel gebruiken dat is ontworpen voor inductiekookplaten en een theedoek. Vergeet niet om de reiniger af te spoelen met een vochtige handdoek als je klaar bent. Als je het residu niet verwijdert, kan het oppervlak permanent vlekken krijgen. Zorg er ook voor dat je de kookplaat droogt als je klaar bent met schoonmaken. De inductiekookplaat mag dus niet meer nat zijn nadat je het een reinigingsbeurt geven. 

Direct afvegen

Velen van ons wachten met het opruimen van gemorste vloeistoffen tot nadat we klaar zijn met koken, maar er is een bepaald type gemorst product dat onmiddellijke aandacht nodig heeft. Alles met suiker – denk aan karamelsaus, eenvoudige siroop of gesmolten marshmallows – dat op je inductiekookplaat komt, moet meteen worden schoongemaakt. Suikerhoudende stoffen kunnen zich namelijk in het oppervlak nestelen en de kookplaat permanent bevlekken of beschadigen. Bij vetspetters kan dit ook van belang zijn, zelfs als je een spatscherm keuken hebt geïnstalleerd. Mors je iets op je inductiekookplaat? Veeg dit dan direct af met een vochtige, zachte doek. Dit is dus vooral het geval als het gaat om suikerhoudende stoffen. Andere voedselverspilling is niet zo urgent. Je kunt hierbij over het algemeen wachten tot je de rest van je keuken aan het opruimen bent.

Opgedroogd voedsel schrapen

Een algemene regel is dat als je de rommel niet kunt opvegen met een papieren handdoek of een schoonmaakdoekje, je een plamuurmes of een ander mes moet gebruiken om vastzittende smurrie te verwijderen in plaats van te schrobben. Het gebruik van een mes of plamuurmes kan echter lastig zijn, omdat ze bij onjuist gebruik grote krassen of sporen in het oppervlak kunnen veroorzaken. Om ze te gebruiken zonder je bereik te beschadigen, plaats je het mes op het oppervlak en duw je het in een hoek van 30 graden weg van je lichaam terwijl je heel weinig druk uitoefent. Je wilt dat het mes net over het oppervlak van de kookplaat scheert. Zorg ervoor dat je de hoeken van het mes niet in de kookplaat steekt terwijl je bezig bent en veeg het mes zo nu en dan schoon met een doek om vuilophoping te verwijderen. Als je klaar bent met schrapen, veeg je de kookplaat af met een vochtige spons of doek. 

You may also like

Comments are closed here.