vlindertuin

Wat is een levende tuin en hoe maak je die?


We zien tegenwoordig veel tuinen die volledig zijn bestraat met stenen. Qua onderhoud is dat misschien makkelijk, maar voor de natuur in de stad is dat niet zo goed. Dit type tuin helpt namelijk mee aan de opwarming van de stad, terwijl groen juist zorgt voor verkoeling. Daarnaast helpt het ook tegen wateroverlast en zuivert het de lucht, waardoor ook het milieu wordt verbeterd. Daarnaast geeft een groene, levende tuin dieren en insecten de ruimte en is het voor jezelf ook fijner vertoeven in een levende tuin dan in een tuin die op een parkeerplaats lijkt. Iedereen een zogenaamde levende tuin dus! Maar hoe maak je die nu eigenlijk?

Wat heb je nodig om een levende tuin te kunnen maken?

Voor een levende tuin heb je niet per se groene vingers nodig, afhangende van de vegetatie die je plant natuurlijk. Wel moet je beseffen dat een dergelijke tuin onderhoud nodig heeft en dat kost tijd. Daarnaast zul je wat gereedschap moeten aanschaffen. Dit kost geen kapitalen, maar een goede schep, hark en bezem zijn toch echt de basis. Ook qua kleding is het verstandig om bepaalde items aan te schaffen. Zo bescherm je je handen met goede tuinhandschoenen en je lijf tegen lage temperaturen. Ook na de zomer moet je namelijk tuinieren en dan zijn bijvoorbeeld comfortabele softshell-jassen van Engelbert Strauss een uitkomst. Zij zorgen namelijk voor een goede regulatie van het vocht en houden je lijf warm. Er zijn er zelfs speciaal voor heren en dames.

Een levende tuin is een duurzame tuin die meer en meer waard wordt

Dan de levende tuin zelf. Dit type tuin is duurzaam en de waarde van een dergelijke tuin wordt steeds groter. Hoe ouder de tuin, hoe groter het positieve effect op mens en ook op milieu. Een levende duurzame tuin zit vol met inspiratie. Er valt van alles te beleven. Hoe meer biodiversiteit, hoe meer de natuur wordt geholpen. Dit betekent niet dat een levendige tuin weelderig moet zijn. Ook een strakke, moderne tuin is mogelijk als groene, levende tuin.

Bedenk goed welke bloemen, planten en bomen je plant en kies het liefst voor inheemse soorten

Ook in Nederland zijn er soorten vlinders en bijen die met uitsterven worden bedreigd. Een beetje groen in de tuin kan voor hen wonderen doen. Let dan dan ook bij de aanschaf van bloemen, planten en bomen op de kleur, geur en vruchten daarvan. Veel insecten en vogels halen namelijk hun voedsel daar vandaan. Bomen en struiken zorgen ook voor beschutting en een plek om een nest te bouwen. Maak dus een bewuste keuze welke planten je in de tuin zet en kijk vooral naar inheemse soorten. Daar zijn ‘onze dieren’ namelijk aan gewend.

Een levende tuin begint bij een goede bodem die in balans is

Misschien wel het allerbelangrijkste in een levende tuin is een goede bodem. Deze zorgt namelijk voor voor gezonde planten en bloemen in de tuin. Om een gezonde bodem te maken, laat je bijvoorbeeld bladeren in de tuin liggen en maak je een eigen composthoop. Dit is allemaal voeding voor schimmels en regenwormen die in de grond zitten. Gebruik ook zeker geen chemische bestrijdingsmiddelen. Dit verstoort enorm het natuurlijke evenwicht in de grond. Het is beter om gewoon een schoffel te gebruiken en zo het onkruid te wieden. Het is beter om organisch mest te gebruiken om op deze manier een goede structuur in de bodem te creëren.

You may also like

Comments are closed here.