dak laten isoleren

Wat is de meest effectieve verbouwing om te verduurzamen?


Steeds meer mensen willen hun huis verduurzamen. Dit is niet vreemd. Het verduurzamen van je huis heeft namelijk vele voordelen. Niet alleen verhoog je het comfort van je woning, je verlaagt tegelijkertijd je energierekening terwijl je goed bezig bent voor het milieu. Gelukkig is het verduurzamen van je woning vaak niet zo moeilijk. Door een aantal eenvoudige en effectieve verbouwingen uit te voeren heb je je huis in een handomdraai al behoorlijk verduurzaamd. In dit artikel lees je over de meest effectieve verbouwingen om jouw woning te verduurzamen.

Dak laten isoleren

Via het dak van je woning verlies je al snel twintig procent van de warmte in huis. Je dak laten isoleren is dan ook een goede ingreep om je huis te verduurzamen. Hoe bewerkelijk deze klus is, hangt met name af van hoe je zolder is afgewerkt. Is deze gestuukt of afgetimmerd, dan is het vaak relatief veel werk omdat je zolder na het aanbrengen van de isolatie opnieuw afgewerkt moet worden. Je dak laten isoleren verdien je gemiddeld binnen acht jaar terug.

Spouwmuur isoleren

Je woning verliest niet alleen veel warmte via het dak, maar ook via de muren gaat veel warmte verloren. Dit kan voorkomen worden door de spouwmuur te isoleren. Dit is een eenvoudige ingreep die je vaak al binnen vier jaar terugverdient. Bij spouwmuurisolatie wordt door middel van een spuitpistool een isolerend materiaal in de spouwmuur geplaatst. Dit wordt vanaf de buitenzijde van je woning gedaan. Hierdoor is het isoleren van je spouwmuur een zeer eenvoudige en effectieve methode om je huis te verduurzamen.

Zonnepanelen

Daar waar de isolatie van je dak en spouwmuur gericht zijn op het verlagen van je energieverbruik, zorgen zonnepanelen er juist voor dat je je eigen energie gaat opwekken. De montage en installatie van zonnepanelen duurt vaak slechts een dag, je investering verdien je in ongeveer tien jaar terug.

Aanbrengen HR++ glas

De laatste methode van effectieve verduurzaming die we hier noemen is het aanbrengen van HR++ glas. Deze ingreep is wederom gericht op het verminderen van je energieverbruik. Ooit was enkel glas de norm, later werd dit vervangen door dubbel glas. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor driedubbel of HR++ glas. Dit is zeker niet vreemd, de isolatiewaarde van dit glas is vele malen hoger en bovendien wordt geluid van buitenaf beter buiten gehouden. Nadeel is het prijskaartje: HR++ glas verdien je vaak pas na veertien jaar terug. Het meest logische moment om je ruiten te vervangen is dan ook het moment dat ook je kozijnen vervangen moeten worden.

You may also like

Comments are closed here.