Verschillende soorten werkbladen
Werkbladen voor in de keuken zijn er in alle kleuren, vormen, soorten en maten. Dit kan overweldigend overkomen als je een keuken wil gaan uitzoeken. Welke is het meest geschikt en wat paste het beste in de keuken? Wij hebben een aantal verschillende materialen op een rijtje gezet.
Keramiek
Een keramieken keukenblad wordt gemaakt door kleipoeder die onder extreem hoge druk wordt geperst. Dit maakt het materiaal hitte-, vlek- en krasbestendig. Daarnaast is het sterk, duurzaam en makkelijk in onderhoud. Keramiek is dus zeer geschikt voor een keukenwerkblad. Het heeft ook nog eens een luxe en moderne uitstraling. Dit soort blad komt dan ook steeds vaker terug in de keuken.
Graniet
Graniet is een natuurproduct waar weinig aan bewerkt wordt. Een granieten werkblad wordt vervaardigd uit één plaat. Het is hard materiaal en niet poreus. Daardoor is het (meestal) kras- en vochtbestendig. Graniet heeft vaak een gespikkelde, maar wel regelmatige structuur en is in vele kleuren beschikbaar. Het nadeel van graniet is dat het relatief duur is.
Composiet
Composiet is een alternatief voor graniet, of andere soorten natuursteen. Composiet is een product dat wordt samengesteld uit kleine stukjes graniet, marmer of beton. Deze kleine stukjes worden onder hoge druk geperst. Het materiaal is door het persen zeer sterk en onderhoudsvriendelijk. Dit heeft als bijkomend voordeel dat je er minder voorzichtig mee om hoeft te gaan dan een granietenblad. Composiet heeft wel dezelfde natuurlijke, maar robuuste uitstraling als graniet.
Kunststof
Kunststof is het materiaal wat het meest voorkomt bij werkbladen. Het materiaal kan namelijk tegen een stootje en beschadigd dus niet snel. Daarnaast is kunststof in enorm veel kleuren, maar ook designs te verkrijgen. Je kan bijvoorbeeld denken aan betonlook of marmerlook. Het nadeel van kunststof is dat het niet hittebestendig is.
Sima Core
Sima Core bestaat uit samengeperste lagen kraftpapier en fenolhars. Het kraftpapier wordt doordrenkt met de fenolhars en onder druk worden de lagen samengeperst. De bovenste laag van het werkblad bestaat uit decorpapier, dit geeft het werkblad de kleur en de structuur. In de meeste gevallen is een Sima Core werkblad zwart, maar het is te krijgen in enorm veel kleuren en diverse oppervlakstructuren. Het materiaal is stevig en compact, dit maakt het ook stootvast. Het nadeel eraan is, dat als je eenmaal krassen, brandplekken of deuken hebt, deze dan onherstelbaar zijn.
Hout
Hout heeft een natuurlijke en warme uitstraling. Daarnaast is elk stuk hout uniek, dus je werkblad ook. Massief houten werkbladen komen steeds minder voor in de gehele keuken, er wordt vaak gekozen om een deel van de keuken te voorzien van een houten blad. Het grote voordeel van een houten blad is de hygiëne, de enzymen die in het hout zitten doden bacteriën. Het nadeel is dat hout niet kras- en hittebestendig is.
Persoonlijk advies
Ben je op zoek naar keukeninspiratie? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van woonkeukens. Samen gaan we op zoek naar jou droomkeuken!
Comments are closed here.