besparen

Tips voor het besparen op je vaste lasten


Huishoudelijke budgetten bestaan ​​uit twee soorten kosten: vast en variabel. Zo verandert je hypotheek aflossing niet van maand tot maand (vast), maar het exacte bedrag dat aan kleding of eten wordt uitgegeven verschilt enorm van maand tot maand (variabel).

Theoretisch gezien zijn vaste kosten niet gemakkelijk te veranderen, daarom worden ze ‘vast’ genoemd. Maar niet gemakkelijk en niet mogelijk zijn niet hetzelfde. Een huishouden kan namelijk altijd zijn vaste lasten wijzigen. En als ze die verlagen, hebben ze meer marge op het budget en meer geld om te besteden, of te sparen. Laten we daarom enkele budgetteringstips bespreken om jouw vaste lasten te verlagen.

Je telefoon kosten verlagen

Stop met het upgraden van je telefoon. De maandelijkse facturen die aan mobiele telefoonaanbieders worden betaald, zijn in de loop van de tijd enorm gestegen. Bekijk andere tarieven en opties. Kijk daarom eens naar een SIM only abonnement. Bij een dergelijk abonnement betaal je alleen voor het gebruik, en niet voor de aanschaf van een telefoon. Dit scheelt enorm veel geld, want je betaalt gewoon een hoop geld voor een telefoon, terwijl dat toestel van 2 jaar oud het net zo goed zal doen. Gebruik daarom je bestaande telefoon totdat deze het echt niet meer doet, in plaats van het nieuwe model te kopen, alleen maar omdat je een nieuwe werd aangeboden.

Verlaag de energierekening thuis

Volgens sommige onderzoeken besteedt de gemiddelde consument 7% van zijn jaarinkomen aan energie, en tegenwoordig waarschijnlijk nog een stuk meer. Het verminderen van energierekeningen lijkt misschien niet significant, maar het verminderen ervan, levert aanzienlijke besparingen op. Zorg voor een programmeerbare thermostaat, verlaag de temperatuur van je boiler, haal ongebruikte elektronische apparaten uit het stopcontact en sluit je huis beter af tegen kou of warmte. Ook andere vormen van verwarming zoals bijvoorbeeld infrarood panelen kunnen bijdragen aan een verlaging van de energie rekening. 

Koop of huur een kleinere woning

In de meeste situaties vormen woonlasten (huur, hypotheek, belastingen) het grootste percentage van iemands vaste uitgaven. Wonen in een kleinere woning biedt de mogelijkheid om deze vaste kosten te verlagen. In onze samenleving staat verhuizen naar een kleinere woning gelijk aan een stapje terug doen in het leven, maar dat is natuurlijk onzin. Een gezin dat in een kleiner huis woont, heeft veel voordelen… waaronder lagere vaste kosten.

Vermijd afbetalingen op een auto

Een van de belangrijkste financiële adviezen die we je kunnen geven, is om nooit een auto op afbetaling te doen. Koop de meest betrouwbare auto die je kunt kopen met contant geld, en begin dan te sparen voor je volgende voertuig. Verkoop je oude uiteindelijk en upgrade. Het is een advies dat de vaste kosten van je leven drastisch kan verlagen.

Controleer terugkerende uitgaven nogmaals. Kijk eens goed naar je volgende bankafschrift en ga op zoek naar terugkerende maandelijkse uitgaven (lidmaatschappen, abonnementen). Gebruik je ze nog allemaal? Ben je vergeten dat sommigen er zelfs waren? Annuleer degene die je niet langer nodig hebt of gebruikt. Je maandelijkse vaste lasten krimpen direct.

Onderzoek je verzekeringskosten

Een verzekering is vaak als liftmuziek: het draait op de achtergrond, maar we besteden er zelden aandacht aan. We onderzoeken verzekeringen voordat we deze kopen (eigendom, auto, leven, gezondheid). Maar als de beslissing eenmaal is genomen, kijken we zelden naar andere opties. Als het vijf of meer jaar geleden is dat je je verzekeringsmaatschappij hebt geselecteerd, is het de tijdsinvestering waard om opnieuw premies te controleren en andere opties te vergelijken!

You may also like

Comments are closed here.