redwell-infrarood-verwarming-woonkamer-sand_1560517975_24d9b3c3

Zijn infrarood panelen ook de juiste warmtebron voor jou?


Tegenwoordig zijn er verschillende systemen beschikbaar om je woning te verwarmen. Een vrij nieuwe manier is middels infrarood panelen. In veel andere landen is deze manier van verwarmen al veel bekender, maar hier zijn infrarood panelen pas sinds een paar jaar in opmars. Een infrarood paneel verwarmt in principe niet de lucht maar verwarmt de objecten en muren door straling. Aangezien de Nederlandse regering heeft besloten dat men vanaf 2050 geen gas meer mag gebruiken, zal dit een steeds belangrijke warmtebron gaan worden. Ondertussen zijn er verschillende soorten panelen op de markt, zoals design panelen en een verscheidenheid aan kleuren.

Als je gebruik gaat maken van infrarood panelen, staan er geen grote onhandige radiatoren meer in de kamer, maar er hangt een mooi wit infrarood paneel aan het plafond of aan de wand. Een infrarood paneel bevat geen bewegende delen of water en onderhoud is niet nodig, waardoor dit soort panelen erg duurzaam zijn en dus lang mee gaan. Daarnaast ruik en hoor je Infraroodverwarming  niet. 

Er dwarrelt ook geen stof rond en er zijn geen hoorbare geluiden van pompen of het open of dicht gaan van zogenaamde thermostaatknoppen. Infraroodverwarming is erg gemakkelijk te monteren, aan te sluiten en te regelen met een draadloze thermostaat. Iedere kamer met infraroodverwarming is in te stellen op een eigen temperatuur en klokprogramma.

Gewenning bij gebruik van infrarood panelen

Als je overgaat op dit type van verwarmen van een ruimte, zul je er wel even aan moeten wennen. Zo werkt het systeem iets anders dan bij radiatoren. Infraroodverwarming is te programmeren met een app. Een klokprogramma zorgt voor de basistemperatuur (bijv 17°C). De comforttemperatuur (bijv 20°C) kun je naar wens programmeren of activeren zodra je in de kamer komt. Deze manier van verwarmen heeft enige gewenning nodig.

Voor het verbruik van infrarood panelen is het wattage belangrijk, dit staat altijd aangegeven. Zo zal een paneel van 300 watt voor ieder uur dat deze volledig aanstaat 0,3 kWh verbruiken. Het uiteindelijke verbruik per maand of jaar is grotendeels afhankelijk van het gebruikt en het weer. Ben je veel thuis en heb je het paneel dus veel aan staan, dan zal deze meerdere uren per dag volledig draaien. Bij een zeer koude winter zal het paneel veel meer aan staan dan bij een milde winter en dus ook meer verbruiken.

You may also like

Comments are closed here.